Boete voor een verdrijvingsvlak gebruiken, wanneer onterecht (R618)

Als bestuurder is het belangrijk om de verkeersregels nauwlettend te volgen, maar soms kan het voorkomen dat je een verkeersboete ontvangt waar je het niet mee eens bent. Eén van de boetes die je kunt krijgen, is de boete voor het gebruik van een verdrijvingsvlak (feitcode R618). In deze blog bespreken we deze boete en leggen we uit in welke situaties je succesvol bezwaar kunt maken tegen een vedrijvingsvlak boete.

Heb jij onterecht een boete ontvangen voor het gebruiken van een verdrijvingsvlak (feitcode R618)? 

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak (R618) in? 

Een verdrijvingsvlak is volgens de wet een “gedeelte van de rijbaan waarop schuine strepen zijn aangebracht”.  Volgens artikel 77 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, mag een bestuurder het verdrijvingsvlak niet gebruiken. 

boete over verdrijvingsvlak rijden artikel 77

Op een verdrijvingsvlak mag je niet rijden, niet stilstaan en ook niet parkeren. Maak je toch gebruik van een verdrijvingsvlak, dan loop je (als automobilist) het risico om in 2023 een boete van € 289,- (inclusief administratiekosten) te ontvangen. De boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak wordt opgelegd door een agent en verstuurd door het CJIB. 

Is jouw boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak terecht?

Het komt regelmatig voor dat de boete voor het gebruik van een verdrijvingsvlak onterecht wordt opgelegd. Hieronder bespreken we enkele situaties waarin de verdrijvingsvlak boete onterecht kan zijn. 
 

Geen sprake van een verdrijvingsvlak

Het komt voor dat de boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak wordt opgelegd, terwijl eigenlijk geen sprake is van een verdrijvingsvlak (maar bijvoorbeeld van een puntstuk met feitcode R618a). De boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak is dan ten onrechte opgelegd. 
 

Het is de ambtenaar die moet aantonen dat sprake was van een verdrijvingsvlak . Vaak gebeurt dat doordat de ambtenaar in zijn verklaring opneemt dat hij jou een een verdrijvingsvlak zag gebruiken. Onze ervaring leert dat het verstandig is om (bijvoorbeeld via Google Streetview) na te gaan of ter plaatse wel daadwerkelijk sprake was van een verdrijvingsvlak. 

 

Noodsituaties

In noodgevallen kan het voorkomen dat je een verdrijvingsvlak gebruikt, ondanks dat dit normaal gesproken niet is toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een veilige doorgang voor een voorrangsvoertuig met sirenes. In zulke situaties kan er reden zijn om de boete voor het gebruik van een verdrijvingsvlak volledig te verminderen.
 

Andere redenen waarom de boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak onterecht kan zijn

Daarnaast zijn er nog andere redenen waarom een verdrijvingsvlak boete met feitcode R618 onterecht kan zijn. Deze factoren spelen ook een rol bij andere boetes.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 
 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

Wij staan kosteloos voor je klaar om je boete aan te vechten! In dit artikel hebben we uitvoerig behandeld wanneer een boete voor het gebruik van een verdrijvingsvlak (R618) onterecht is. We hopen dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom raden we je sterk aan om juridisch advies in te winnen bij een specialist. Onze ervaren juristen kunnen je helpen bij het beoordelen van de specifieke omstandigheden van jouw zaak en het bepalen van de beste verdedigingsstrategie. Je kunt jouw boete eenvoudig indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl en wij bieden gratis ondersteuning bij de procedure van het aanvechten van jouw boete.
 
Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Harm Rijpstra
Harm Rijpstra
Zeer tevreden en dat kan ook niet anders als de boete vernietigd wordt. Ik raad ze aan bij iedereen die ik ken! Onlangs nog berichten in de media dat overheden vinden dat dit soort bedrijven zorgen voor veel extra werk. Tsja, hoe zou dat komen? Misschien eerst eens kijken naar de kwaliteit van het werk van je BOA’s?
Ingrid de Waard
Ingrid de Waard
De bezwaarprocedure tegen de parkeerboete die ik afgelopen februari heb gekregen is keurig afgehandeld en de boete wordt nu door de gemeente vernietigd. Ik ben goed op de hoogte gehouden en hoefde alleen de boete en mijn parkeerticket te mailen voor deze service. De procedure heeft uiteindelijk een half jaar geduurd, maar ik hoefde de boete niet te betalen zolang de procedure liep. Prima dus!
Bob Pieters
Bob Pieters
Onterecht een boeten gekregen voor het vasthouden van een electrisch apparaat. Eigen bezwaarschrift werd afgewezen. Bezwaar tegen verkeersboete door deze organisatie heeft mij goed geholpen. Mijn boete is vernietigt. Bedankt.
Hanya Lyoum
Hanya Lyoum
Mijn verkeers boete is komen te vervallen! Ik wil jullie bedanken voor alle moeite en inspanning.

Een verdrijvingsvlak is een gedeelte van de rijbaan met schuine strepen volgens de wet. Het gebruik ervan kan resulteren in een boete van €280 (exclusief administratiekosten).

Het wordt aanbevolen om bijvoorbeeld via Google Streetview te controleren of er op de betreffende plek een verdrijvingsvlak aanwezig was.

Je kunt zelf bezwaar maken tegen de boete, maar het kan complex zijn. Het wordt aanbevolen om juridisch advies in te winnen bij een specialist om de beste verdedigingsstrategie te bepalen.

Als je de boete niet betaalt, kan dit leiden tot verdere juridische procedures, zoals verhoging van de boete, invordering van het bedrag en mogelijk zelfs beslaglegging.

Laat je boete door ons aanvechten!