Boete voor een verdrijvingsvlak gebruiken, wanneer onterecht (R618)

Een boete die wij regelmatig met succes aanvechten, is de boete voor het gebruik van een verdrijvingsvlak (feitcode R618). In deze blog bespreken we deze boete en leggen we uit in welke situaties je succesvol bezwaar kunt maken.

Heb jij onterecht een boete ontvangen voor het gebruiken van een verdrijvingsvlak (feitcode R618)? 

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak (R618) in? 

Een verdrijvingsvlak is volgens de wet een “gedeelte van de rijbaan waarop schuine strepen zijn aangebracht”.  Volgens artikel 77 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, mag een bestuurder het verdrijvingsvlak niet gebruiken. 

boete over verdrijvingsvlak rijden artikel 77

Op een verdrijvingsvlak mag je niet rijden, niet stilstaan en ook niet parkeren. Maak je toch gebruik van een verdrijvingsvlak, dan loop je (als automobilist) het risico om in 2023 een boete van € 289,- (inclusief administratiekosten) te ontvangen. De boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak wordt opgelegd door een agent en verstuurd door het CJIB. 

Is jouw boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak terecht?

Het komt regelmatig voor dat de boete voor het gebruik van een verdrijvingsvlak onterecht wordt opgelegd. Hieronder bespreken we enkele situaties waarin de verdrijvingsvlak boete onterecht kan zijn. 

Geen sprake van een verdrijvingsvlak

Het komt voor dat de boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak wordt opgelegd, terwijl eigenlijk geen sprake is van een verdrijvingsvlak (maar bijvoorbeeld van een puntstuk met feitcode R618a). De boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak is dan ten onrechte opgelegd. 
 

Het is de ambtenaar die moet aantonen dat sprake was van een verdrijvingsvlak . Vaak gebeurt dat doordat de ambtenaar in zijn verklaring opneemt dat hij jou een een verdrijvingsvlak zag gebruiken. Onze ervaring leert dat het verstandig is om (bijvoorbeeld via Google Streetview) na te gaan of ter plaatse wel daadwerkelijk sprake was van een verdrijvingsvlak. 

 

Noodsituaties

In noodgevallen kan het voorkomen dat je een verdrijvingsvlak gebruikt, ondanks dat dit normaal gesproken niet is toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een veilige doorgang voor een voorrangsvoertuig met sirenes. In zulke situaties kan er reden zijn om de boete voor het gebruik van een verdrijvingsvlak volledig te verminderen.
 

Andere redenen waarom de boete voor gebruik van een verdrijvingsvlak onterecht kan zijn

Daarnaast zijn er nog andere redenen waarom een verdrijvingsvlak boete met feitcode R618 onterecht kan zijn. Deze factoren spelen ook een rol bij andere boetes.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 
 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

Wij staan kosteloos voor je klaar om je boete aan te vechten! In dit artikel hebben we uitvoerig behandeld wanneer een boete voor het gebruik van een verdrijvingsvlak (R618) onterecht is. We hopen dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom raden we je sterk aan om juridisch advies in te winnen bij een specialist. Onze ervaren juristen kunnen je helpen bij het beoordelen van de specifieke omstandigheden van jouw zaak en het bepalen van de beste verdedigingsstrategie. Je kunt jouw boete eenvoudig indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl en wij bieden gratis ondersteuning bij de procedure van het aanvechten van jouw boete.
 
Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Schakel onze hulp in!