Wat is het CJIB?

Verkeersboetes zijn helaas een bekend fenomeen voor velen van ons. Of het nu gaat om een onoplettend moment, een kleine overschrijding van de snelheidslimiet of een verkeerd geparkeerde auto, het CJIB is de instantie die vaak als afzender op de boete verschijnt. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) speelt een belangrijke rol bij het handhaven van verkeersovertredingen in Nederland en het innen van boetes. In dit artikel staan we stil bij de vraag wat het CJIB is en hoe een bezwaarschriftprocedure tegen een verkeersboete in zijn werk gaat.

Wil jij jouw boete aanvechten? 

Wat is het CJIB?

Het CJIB is een afkorting voor Centraal Justitieel Incassobureau. Het is een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het CJIB is verantwoordelijk voor de inning van verschillende soorten boetes, waaronder verkeersboetes, maar ook bijvoorbeeld boetes voor het niet hebben van een zorgverzekering. Wanneer je een verkeersovertreding begaat en een boete ontvangt, is het CJIB de instantie die belast is met het innen van het geldbedrag.

Bezwaar maken tegen een boete van het CJIB

Als je een verkeersboete wil aanvechten, dan doe je dat niet bij het CJIB. Het CJIB is alleen verantwoordelijk voor de inning van de boete en heeft geen rol in de beoordeling van bezwaarschriften. Als sprake is van een verkeersboete dan teken je bezwaar (officieel: administratief beroep) aan bij de officier van justitie. Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na ontvangst van de boete zijn ingediend. In het bezwaarschrift geef je aan waarom je het niet eens bent met de boete en welke argumenten je hebt om je standpunt te ondersteunen.

Waarom bezwaar maken tegen een verkeersboete van het CJIB?

Bezwaar maken tegen een boete van het CJIB kan op verschillende gronden. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat er sprake is van een verkeerde constatering, dat er verzachtende omstandigheden zijn of dat er procedurele fouten zijn gemaakt. Het is belangrijk om je bezwaarschrift voor je CJIB boete goed te onderbouwen met relevante feiten en eventueel bewijsmateriaal.

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Schakel onze hulp in!