Verkeersboetes zijn helaas een bekend fenomeen voor velen van ons. Of het nu gaat om een onoplettend moment, een kleine overschrijding van de snelheidslimiet of een verkeerd geparkeerde auto, het CJIB is de instantie die vaak als afzender op de boete verschijnt. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) speelt een belangrijke rol bij het handhaven van verkeersovertredingen in Nederland en het innen van boetes. In dit artikel staan we stil bij de vraag wat het CJIB is en hoe een bezwaarschriftprocedure tegen een verkeersboete in zijn werk gaat.
Wil jij jouw boete aanvechten?
Wat is het CJIB?
Het CJIB is een afkorting voor Centraal Justitieel Incassobureau. Het is een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het CJIB is verantwoordelijk voor de inning van verschillende soorten boetes, waaronder verkeersboetes, maar ook bijvoorbeeld boetes voor het niet hebben van een zorgverzekering. Wanneer je een verkeersovertreding begaat en een boete ontvangt, is het CJIB de instantie die belast is met het innen van het geldbedrag.
Bezwaar maken tegen een boete van het CJIB
Als je een verkeersboete wil aanvechten, dan doe je dat niet bij het CJIB. Het CJIB is alleen verantwoordelijk voor de inning van de boete en heeft geen rol in de beoordeling van bezwaarschriften. Als sprake is van een verkeersboete dan teken je bezwaar (officieel: administratief beroep) aan bij de officier van justitie. Het bezwaarschrift moet binnen de gestelde termijn worden ingediend, meestal binnen zes weken na ontvangst van de boete. In het bezwaarschrift geef je aan waarom je het niet eens bent met de boete en welke argumenten je hebt om je standpunt te ondersteunen.
Waarom bezwaar maken tegen een verkeersboete van het CJIB?
Bezwaar maken tegen een boete van het CJIB kan op verschillende gronden. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat er sprake is van een verkeerde constatering, dat er verzachtende omstandigheden zijn of dat er procedurele fouten zijn gemaakt. Het is belangrijk om je bezwaarschrift voor je CJIB boete goed te onderbouwen met relevante feiten en eventueel bewijsmateriaal.
Een voorbeeld van een bezwaarbrief tegen een boete van het CJIB kan dienen als leidraad bij het opstellen van je eigen bezwaarschrift. Er zijn online verschillende voorbeeldbrieven beschikbaar die je kunt gebruiken als inspiratie en hulpmiddel.
Juridisch advies bij bezwaar indienen boete CJIB
Het is verstandig om bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een boete van het CJIB juridisch advies in te winnen. Als gespecialiseerde juristen kunnen wij je helpen bij het bezwaar maken tegen een boete van het CJIB. We zijn bij Bezwaartegenverkeersboetes.nl op de hoogte van de geldende regelgeving en kunnen je ontzorgen in het bezwaar maken tegen je CJIB boete.
Wat zeggen anderen over ons?
Nee, het bezwaar tegen een CJIB-boete moet schriftelijk worden ingediend. Het is belangrijk om een officieel bezwaarschrift op te stellen en deze per post of digitaal in te dienen volgens de voorgeschreven procedure. Vergeet niet om het bezwaarschrift te ondertekenen en eventuele bijlagen toe te voegen ter ondersteuning van je bezwaar.
De termijn voor het ontvangen van een reactie op je bezwaar tegen een CJIB-boete kan variëren. Over het algemeen kun je binnen enkele weken tot enkele maanden een schriftelijke reactie verwachten. Houd er rekening mee dat de afhandelingstijd kan verschillen afhankelijk van de complexiteit van de zaak en de werklast die hierbij komt kijken.
Ja, het is mogelijk om een betalingsregeling te treffen voor een CJIB-boete. Als je niet in staat bent om het volledige bedrag in één keer te betalen, kun je contact opnemen met het CJIB om de mogelijkheden voor een betalingsregeling te bespreken. Het is belangrijk om tijdig contact op te nemen en afspraken te maken om verdere incassomaatregelen te voorkomen.