Boete voor een puntstuk gebruiken, wanneer onterecht (R618a)

Als bestuurders willen we allemaal de verkeersregels naleven en veilig op de weg zijn. Soms kunnen we onbewust overtredingen begaan en geconfronteerd worden met verkeersboetes. Een van de boetes waar bestuurders mee te maken kunnen krijgen, is de boete voor het gebruik van een puntstuk (feitcode R618a). In deze blog zullen we uitleggen wat een puntstuk is, wat de boete inhoudt en belangrijker nog, wanneer het mogelijk is om deze boete succesvol aan te vechten.

Heb jij onterecht een boete ontvangen voor het gebruiken van een puntstuk (feitcode R618a)? 

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor gebruik van een puntstuk (feitcode R618a) in? 

Een puntstuk is volgens de wet een “meerhoekig vlak op het wegdek, opgenomen bij splitsingen of samenvoegingen van wegen, rijstroken of rijbanen”. Makkelijk gezegd: ‘als bestuurder een puntstuk gebruiken’. Het puntstuk kent verschillende verschijningsvormen. Zo wordt het soms aangeduid met een wit vlak op de weg. Andere keren is sprake van een driehoekig vlak, bestaande uit lijnen, op de weg. Of sprake is van een puntstuk is volgens jurisprudentie afhankelijk van de vraag hoe de situatie zich voor de gemiddelde weggebruiker voordoet. 

Volgens artikel 77 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, mag een bestuurder het puntstuk niet gebruiken. Doe je dit wel, dan kun je een boete ontvangen met feitcode R618a. 

feitcode R618a

Rijd je toch over een puntstuk, dan riskeer je (als automobilist) een boete van € 280,- (exclusief administratiekosten). De boete voor gebruik van een puntstuk met feitcode R618a wordt opgelegd door een agent en verstuurd door het CJIB. 

Is jouw boete voor gebruik van een puntstuk terecht?

Het komt voor dat de boete voor gebruik van een puntstuk (feitcode R618a) ten onrechte wordt opgelegd. Hieronder behandelen we een aantal gevallen waarin een boete voor het gebruik van een puntstuk onterecht is. Houd er rekening mee dat de vraag of een boete met feitcode R618a met succes kan worden aangevochten altijd afhankelijk is van de omstandigheden van het geval.  
 

Geen sprake van een puntstuk

Het komt voor dat de boete voor gebruik van een puntstuk met feitcode R618a wordt opgelegd, terwijl eigenlijk geen sprake is van een puntstuk (maar bijvoorbeeld van een verdrijvingsvlak). De boete voor gebruik van een puntstuk met feitcode R618a is dan onterecht opgelegd. 
 
Het is de ambtenaar die moet aantonen dat sprake was van een puntstuk. Vaak gebeurt dat doordat de ambtenaar in zijn verklaring opneemt dat hij jou een een puntstuk zag gebruiken. Onze ervaring leert dat het verstandig is om (bijvoorbeeld via Google Streetview) na te gaan of ter plaatse wel daadwerkelijk sprake was van een puntstuk. 
 

Noodsituaties

Hoewel gebruik van een puntstuk in principe niet is toegestaan, kan natuurlijk sprake zijn van een noodsituatie. Denk bijvoorbeeld aan het op veilige ruimte maken voor een voorrangsvoertuig met sirenes. In dergelijke omstandigheden kan aanleiding worden gezien om de boete met feitcode R618a volledig te verlagen. 
 

Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn

Naast de hiervoor aangehaalde redenen waarom een boete voor feitcode R618a onterecht kan zijn, spelen ook de onderstaande punten mee. Deze punten kunnen bij iedere boete spelen.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 
 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid behandeld wanneer een boete voor het gebruik van een puntstuk met feitcode R618a mogelijk onterecht is. Ik hoop dat je waardevolle informatie hebt gevonden in dit artikel. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom raden we sterk aan om juridisch advies in te winnen bij een specialist. Onze ervaren juristen staan klaar om jou te helpen bij het beoordelen van de specifieke omstandigheden van jouw zaak en het bepalen van de beste verdedigingsstrategie. Via Bezwaartegenverkeersboetes.nl kun je eenvoudig jouw boete indienen. Ons team kan je gratis bijstaan gedurende de procedure van het aanvechten van jouw boete
 
Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Schakel onze hulp in!