Als bestuurders willen we allemaal de verkeersregels naleven en veilig op de weg zijn. Soms kunnen we onbewust overtredingen begaan en geconfronteerd worden met verkeersboetes. Een van de boetes waar bestuurders mee te maken kunnen krijgen, is de boete voor het gebruik van een puntstuk (feitcode R618a). In deze blog zullen we uitleggen wat een puntstuk is, wat de boete inhoudt en belangrijker nog, wanneer het mogelijk is om deze boete succesvol aan te vechten.
Heb jij onterecht een boete ontvangen voor het gebruiken van een puntstuk (feitcode R618a)?
Inhoudsopgave
Wat houdt de boete voor gebruik van een puntstuk (feitcode R618a) in?
Een puntstuk is volgens de wet een “meerhoekig vlak op het wegdek, opgenomen bij splitsingen of samenvoegingen van wegen, rijstroken of rijbanen”. Makkelijk gezegd: ‘als bestuurder een puntstuk gebruiken’. Het puntstuk kent verschillende verschijningsvormen. Zo wordt het soms aangeduid met een wit vlak op de weg. Andere keren is sprake van een driehoekig vlak, bestaande uit lijnen, op de weg. Of sprake is van een puntstuk is volgens jurisprudentie afhankelijk van de vraag hoe de situatie zich voor de gemiddelde weggebruiker voordoet.
Volgens artikel 77 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, mag een bestuurder het puntstuk niet gebruiken. Doe je dit wel, dan kun je een boete ontvangen met feitcode R618a.
Rijd je toch over een puntstuk, dan riskeer je (als automobilist) een boete van € 280,- (exclusief administratiekosten). De boete voor gebruik van een puntstuk met feitcode R618a wordt opgelegd door een agent en verstuurd door het CJIB.
Is jouw boete voor gebruik van een puntstuk terecht?
Geen sprake van een puntstuk
Noodsituaties
Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn
- Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
- De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
- De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden.
Wij vechten kosteloos jouw boete aan!
Wat zeggen anderen over ons?
Een puntstuk wordt in de wet gedefinieerd als een “meerhoekig vlak op het wegdek, opgenomen bij splitsingen of samenvoegingen van wegen, rijstroken of rijbanen”. De verschijningsvorm kan variëren, zoals een wit vlak of een driehoekig vlak met lijnen, afhankelijk van hoe het zich voordoet aan de gemiddelde weggebruiker.
Naast situaties waarin er geen puntstuk aanwezig is of sprake is van een noodsituatie, kunnen boetes ook onterecht zijn als er geen of onvoldoende bewijs is geleverd, de boete niet duidelijk genoeg is volgens de wet, of als de boete niet aan de juiste persoon is opgelegd.
Er zijn situaties waarin een boete voor het gebruik van een puntstuk onterecht kan zijn, zoals wanneer er geen sprake was van een puntstuk of in geval van een noodsituatie. Elk geval is echter afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Neem contact op met onze juristen voor advies.