Boete voor een puntstuk gebruiken, wanneer onterecht (R618a)

Als bestuurders willen we allemaal de verkeersregels naleven en veilig op de weg zijn. Soms kunnen we onbewust overtredingen begaan en geconfronteerd worden met verkeersboetes. Een van de boetes waar bestuurders mee te maken kunnen krijgen, is de boete voor het gebruik van een puntstuk (feitcode R618a). In deze blog zullen we uitleggen wat een puntstuk is, wat de boete inhoudt en belangrijker nog, wanneer het mogelijk is om deze boete succesvol aan te vechten.

Heb jij onterecht een boete ontvangen voor het gebruiken van een puntstuk (feitcode R618a)? 

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor gebruik van een puntstuk (feitcode R618a) in? 

Een puntstuk is volgens de wet een “meerhoekig vlak op het wegdek, opgenomen bij splitsingen of samenvoegingen van wegen, rijstroken of rijbanen”. Makkelijk gezegd: ‘als bestuurder een puntstuk gebruiken’. Het puntstuk kent verschillende verschijningsvormen. Zo wordt het soms aangeduid met een wit vlak op de weg. Andere keren is sprake van een driehoekig vlak, bestaande uit lijnen, op de weg. Of sprake is van een puntstuk is volgens jurisprudentie afhankelijk van de vraag hoe de situatie zich voor de gemiddelde weggebruiker voordoet. 

Volgens artikel 77 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, mag een bestuurder het puntstuk niet gebruiken. Doe je dit wel, dan kun je een boete ontvangen met feitcode R618a. 

feitcode R618a

Rijd je toch over een puntstuk, dan riskeer je (als automobilist) een boete van € 280,- (exclusief administratiekosten). De boete voor gebruik van een puntstuk met feitcode R618a wordt opgelegd door een agent en verstuurd door het CJIB. 

Is jouw boete voor gebruik van een puntstuk terecht?

Het komt voor dat de boete voor gebruik van een puntstuk (feitcode R618a) ten onrechte wordt opgelegd. Hieronder behandelen we een aantal gevallen waarin een boete voor het gebruik van een puntstuk onterecht is. Houd er rekening mee dat de vraag of een boete met feitcode R618a met succes kan worden aangevochten altijd afhankelijk is van de omstandigheden van het geval.  
 

Geen sprake van een puntstuk

Het komt voor dat de boete voor gebruik van een puntstuk met feitcode R618a wordt opgelegd, terwijl eigenlijk geen sprake is van een puntstuk (maar bijvoorbeeld van een verdrijvingsvlak). De boete voor gebruik van een puntstuk met feitcode R618a is dan onterecht opgelegd. 
 
Het is de ambtenaar die moet aantonen dat sprake was van een puntstuk. Vaak gebeurt dat doordat de ambtenaar in zijn verklaring opneemt dat hij jou een een puntstuk zag gebruiken. Onze ervaring leert dat het verstandig is om (bijvoorbeeld via Google Streetview) na te gaan of ter plaatse wel daadwerkelijk sprake was van een puntstuk. 
 

Noodsituaties

Hoewel gebruik van een puntstuk in principe niet is toegestaan, kan natuurlijk sprake zijn van een noodsituatie. Denk bijvoorbeeld aan het op veilige ruimte maken voor een voorrangsvoertuig met sirenes. In dergelijke omstandigheden kan aanleiding worden gezien om de boete met feitcode R618a volledig te verlagen. 
 

Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn

Naast de hiervoor aangehaalde redenen waarom een boete voor feitcode R618a onterecht kan zijn, spelen ook de onderstaande punten mee. Deze punten kunnen bij iedere boete spelen.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 
 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid behandeld wanneer een boete voor het gebruik van een puntstuk met feitcode R618a mogelijk onterecht is. Ik hoop dat je waardevolle informatie hebt gevonden in dit artikel. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom raden we sterk aan om juridisch advies in te winnen bij een specialist. Onze ervaren juristen staan klaar om jou te helpen bij het beoordelen van de specifieke omstandigheden van jouw zaak en het bepalen van de beste verdedigingsstrategie. Via Bezwaartegenverkeersboetes.nl kun je eenvoudig jouw boete indienen. Ons team kan je gratis bijstaan gedurende de procedure van het aanvechten van jouw boete
 
Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Harm Rijpstra
Harm Rijpstra
Zeer tevreden en dat kan ook niet anders als de boete vernietigd wordt. Ik raad ze aan bij iedereen die ik ken! Onlangs nog berichten in de media dat overheden vinden dat dit soort bedrijven zorgen voor veel extra werk. Tsja, hoe zou dat komen? Misschien eerst eens kijken naar de kwaliteit van het werk van je BOA’s?
Ingrid de Waard
Ingrid de Waard
De bezwaarprocedure tegen de parkeerboete die ik afgelopen februari heb gekregen is keurig afgehandeld en de boete wordt nu door de gemeente vernietigd. Ik ben goed op de hoogte gehouden en hoefde alleen de boete en mijn parkeerticket te mailen voor deze service. De procedure heeft uiteindelijk een half jaar geduurd, maar ik hoefde de boete niet te betalen zolang de procedure liep. Prima dus!
Bob Pieters
Bob Pieters
Onterecht een boeten gekregen voor het vasthouden van een electrisch apparaat. Eigen bezwaarschrift werd afgewezen. Bezwaar tegen verkeersboete door deze organisatie heeft mij goed geholpen. Mijn boete is vernietigt. Bedankt.
Hanya Lyoum
Hanya Lyoum
Mijn verkeers boete is komen te vervallen! Ik wil jullie bedanken voor alle moeite en inspanning.

Een puntstuk wordt in de wet gedefinieerd als een “meerhoekig vlak op het wegdek, opgenomen bij splitsingen of samenvoegingen van wegen, rijstroken of rijbanen”. De verschijningsvorm kan variëren, zoals een wit vlak of een driehoekig vlak met lijnen, afhankelijk van hoe het zich voordoet aan de gemiddelde weggebruiker.

Naast situaties waarin er geen puntstuk aanwezig is of sprake is van een noodsituatie, kunnen boetes ook onterecht zijn als er geen of onvoldoende bewijs is geleverd, de boete niet duidelijk genoeg is volgens de wet, of als de boete niet aan de juiste persoon is opgelegd.

Er zijn situaties waarin een boete voor het gebruik van een puntstuk onterecht kan zijn, zoals wanneer er geen sprake was van een puntstuk of in geval van een noodsituatie. Elk geval is echter afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Neem contact op met onze juristen voor advies.

Laat je boete door ons aanvechten!