Boete voor dubbel parkeren (feitcode R398), wanneer onterecht?

Dubbel parkeren mag niet. Doe je dit toch, dan riskeer je een Wet Mulder parkeerboete (een boete voor een lichte overtreding) van € 110,- (exclusief € 9,00 administratiekosten). 

Bij het opleggen van de boete voor dubbel parkeren gaat nogal eens wat mis. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat een parkeercontroleur of agent niet precies weet wat nu wel en niet onder dubbel parkeren valt. In dit artikel behandel ik alle in’s en out’s over dubbel parkeren. 

Heb jij onterecht een boete ontvangen voor dubbel parkeren? 

Inhoudsopgave

Wat is dubbel parkeren nu eigenlijk (feitcode R398)?

De boete voor feitcode R398 heeft als omschrijving:

“als bestuurder een voertuig dubbel parkeren”

Anders dan vaak wordt gedacht valt het parkeren op twee vakken niet onder dubbel parkeren

Van dubbel parkeren is sprake wanneer een voertuig parallel aan een parkeervak wordt geparkeerd, waarmee de toegang tot of het vertrek uit dat parkeervak wordt geblokkeerd. Er is dus sprake van dubbel parkeren wanneer een voertuig stilstaat in een positie die de vrije doorgang voor andere voertuigen belemmert, zoals het blokkeren van een rijbaan, in- en uitritten, laad- en loszones of trottoirs. Dit resulteert in een belemmering van het verkeer en creëert problemen voor andere weggebruikers. Dubbel parkeren kan leiden tot congestie, verkeershinder en veiligheidsrisico’s.

Is er geen sprake van dubbel parkeren, dan is de boete met feitcode R 398 natuurlijk onterecht en moet deze worden vernietigd. 

Geen sprake van parkeren

Een parkeerboete kan natuurlijk alleen worden opgelegd als je geparkeerd staat. Parkeren is – eenvoudig gezegd – het stilzetten van de auto, langer dan nodig om iemand te laten in- of uitstappen of om te laden en lossen. Heeft het voertuig enkel stilgestaan om goederen te laden en lossen, dan mag je dus met je auto naast een in een parkeervak geplaatste auto staan.
 
Er is geen sprake van dubbel parkeren bij laden en lossen
 
Het is de ambtenaar die moet aantonen dat sprake was van parkeren. Vaak gebeurt dat doordat de ambtenaar in zijn verklaring opneemt dat hij gedurende een zekere tijd (bijvoorbeeld 5 of 10 minuten) geen activiteiten rondom het voertuig heeft waargenomen. 
 
Is er een dergelijke verklaring door de agent of parkeercontroleur afgelegd, dan wordt ervan uitgegaan dat sprake is van parkeren. In zo’n geval is het aan jou om het tegendeel aannemelijk te maken. Dit kun je doen door je stelling dat sprake is van laden en lossen te onderbouwen met bijvoorbeeld getuigenverklaringen en andere bewijsstukken. Je moet dan ook kunnen aantonen dat het laden en lossen niet langer dan noodzakelijk heeft geduurd én dat het om grote of zware spullen ging.

Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn

Naast de hiervoor aangehaalde redenen waarom een boete voor feitcode R398 onterecht kan zijn, spelen ook de onderstaande punten mee. Deze punten kunnen bij iedere boete spelen.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 

Wij vechten kosteloos jouw boete voor dubbel parkeren aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid stilgestaan bij de vraag wanneer een boete voor dubbel parkeren onterecht is. Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Uiteraard staan we voor je klaar als je hulp nodig hebt bij het bezwaar maken tegen een verkeersboete. Wij kunnen je namelijk gratis bijstaan in de procedure van het aanvechten van je verkeersboete.
 
Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
 

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Schakel onze hulp in!