Als bestuurders streven we er allemaal naar om correct te parkeren en de geldende parkeerregels te volgen. Echter, soms kunnen we onbedoeld een fout maken en geconfronteerd worden met een boete voor het parkeren op een vergunninghoudersplaats in strijd met de voorwaarden van de parkeervergunning (feitcode R592a). In deze blog leggen we uit wat deze boete precies inhoudt en, nog belangrijker, wanneer het mogelijk is om succesvol bezwaar te maken tegen deze boete.
Heb jij onterecht een boete ontvangen voor parkeren op een vergunninghoudersplaats in strijd met de voorwaarden van de parkeervergunning (feitcode R592a)?
Inhoudsopgave
Wat houdt de boete voor parkeren op een vergunninghoudersplaats in strijd met de voorwaarden van de parkeervergunning (feitcode R592a) in?
Wanneer je een parkeervergunning hebt, moet je je aan de voorwaarden van de vergunning houden. In veel gevallen moet de vergunning bijvoorbeeld zichtbaar achter de voorruit worden gelegd of moet het juiste kenteken worden aangemeld. Gebeurt dat niet, dan handelt men in strijd met de aan de vergunning verbonden voorwaarden en kan daarvoor een boete worden opgelegd.
De voorwaarden die aan de vergunning verbonden zijn, worden op gemeentelijk niveau bepaald. De regels kunnen dus per gemeente verschillen.
De boete voor parkeren op een vergunninghoudersplaats in strijd met de voorwaarden van de parkeervergunning (feitcode R592a) bedraagt in 2023 € 160,00 (exclusief administratiekosten), wordt opgelegd door een agent of parkeercontroleur en verstuurd door het CJIB.
Is jouw boete voor parkeren op een vergunninghoudersplaats in strijd met de voorwaarden van de parkeervergunning terecht (R592a)?
Het komt regelmatig voor dat de boete voor parkeren op een vergunninghoudersplaats in strijd met de voorwaarden van de parkeervergunning onterecht is. Hieronder behandelen we een aantal gevallen waarin dat het geval is. Houd er rekening mee dat de mogelijkheid om een boete succesvol aan te vechten altijd afhangt van de specifieke omstandigheden van de zaak.
Geen sprake van parkeren
Er is geen sprake van een parkeerplaats voor vergunninghouders
Je bent niet in het bezit van een parkeervergunning
Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn
- Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
- De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is ontvangen of verstuurd.
- De boete voor parkeren op een vergunninghoudersplaats zonder vergunning moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. Is er sprake van een verkeersboete zonder staandehouding, dan kan de kentekenhouder dus aansprakelijk worden gesteld.
Wij vechten kosteloos jouw boete aan!
Wat zeggen anderen over ons?
Naast de redenen zoals laden en lossen of het ontbreken van een parkeervergunning, zijn er nog andere punten die kunnen leiden tot een onterechte boete. Bijvoorbeeld als er onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent, als de boete niet duidelijk genoeg is volgens de wet, of als de boete te laat is verstuurd.
In 2023 bedraagt de boete € 160,00 (exclusief administratiekosten). Het CJIB legt deze boete op namens de agent of parkeercontroleur.
Ja, de voorwaarden van de parkeervergunning worden op gemeentelijk niveau bepaald. Daarom kunnen de regels per gemeente verschillen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke voorwaarden die gelden in de gemeente waarin je parkeert.
Ja, de boete voor parkeren op een vergunninghoudersplaats in strijd met de voorwaarden van de parkeervergunning wordt opgelegd door een agent of parkeercontroleur en verstuurd door het CJIB. Zij zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de parkeerregels en het opleggen van de boetes.