Mag een agent een bekeuring opleggen als hij alleen is?

Een vraag die ons vaak wordt gesteld is of een agent een boete mag geven als hij alleen is. In deze blog geven we je antwoord op deze vraag.

De bevoegdheid van de agent

De bevoegdheid om een boete op te leggen is niet afhankelijk van de vraag of hij alleen is of niet. Een agent mag dus, ook als hij alleen is, een boete opleggen. Een agent mag zelfs in privétijd een boete opleggen en dit gebeurt ook regelmatig. 

Belangrijk om te weten is dat een agent bovendien zelf mag kiezen of hij een boete oplegt of een waarschuwing geeft. Dit wordt een discretionaire bevoegdheid genoemd. De agent heeft hier veel vrijheid in en kan zelf bepalen of hij wel of geen boete oplegt, ook als de agent dus alleen is.

Toch kan de boete onterecht zijn

Hoewel een politie agent iemand mag bekeuren als hij alleen is, betekent dat niet ook dat de boete zonder meer terecht is. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom een boete onterecht is. 

  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent. Het geven van een boete als een agent alleen is mag, maar er zal nog steeds voldoende bewijs geleverd moeten worden.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

Een agent mag dus alleen een boete geven. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom staan onze gespecialiseerde juristen klaar om jou kosteloos bij te staan in de procedure van het aanvechten van jouw boete voor parkeren voor een inrit of uitrit. Ons ervaren team zal jouw zaak zorgvuldig analyseren en een strategie bepalen om de boete succesvol aan te vechten.

Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben bij het aanvechten van jouw boete, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via e-mail of WhatsApp. We zijn er om jou te helpen en ervoor te zorgen dat je niet onterecht opdraait voor een boete die mogelijk niet terecht is. Je kunt gemakkelijk jouw boete indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl.

Wat zeggen anderen over ons? 

Quinten Boosje
Quinten Boosje
2023-11-14
Een naar mijn mening onterechte boete hier ingediend. Heel simpel, kostte mij 2 minuten. Aantal weken later bericht dat de gemeente mijn boete heeft vernietigd 🥳 Jullie zijn meer dan geweldig, ik wil 6 sterren geven
Derk Bruintjes
Derk Bruintjes
2023-11-14
Mijn parkeerboete is met succes aangevochten bij de kantonrechter, de zaak was zo sterk dat de gemeente de boete heeft ingetrokken. Het heeft wel lang geduurd, van oktober 2022, tot november 2023, in de tussentijds geen update oid mogen ontvangen waardoor ik eigenlijk de moed al opgegeven had.
Angelika Luszczyk
Angelika Luszczyk
2023-11-13
Ze hebben mijn zaak eerlijk afgehandeld, ik raad het aan, ik ben zeer tevreden
Jeremy van der Staaij
Jeremy van der Staaij
2023-11-07
Via mijn vrouw (een oud collega van Indy) ben ik in contact gekomen met Indy. Het indienen via de website neemt slechts enkele minuten in beslag en de gehele afhandeling is gedaan zonder dat ik daar verder omkijken naar gehad heb! Ik raad het iedereen aan die een discutabele verkeersboete heeft ontvangen! Hartelijk dank! Je hebt ons mooi een (onterechte) boete van ruim €400,- bespaard!
Janny Haijema
Janny Haijema
2023-11-07
Prima organisatie! Verwerkt alle door jou aangeleverde spullen goed. Bij vragen of contact krijg je snel antwoord!
M Hababa
M Hababa
2023-11-06
Snel geregeld beste van de beste

Een agent heeft de bevoegdheid om boetes op te leggen voor verkeersovertredingen, ongeacht of hij alleen is of niet. Hij kan ook discretionair beslissen of hij een boete of een waarschuwing geeft.

Discretionaire bevoegdheid betekent dat een agent de vrijheid heeft om te beslissen of hij een boete oplegt of een waarschuwing geeft, afhankelijk van de omstandigheden van de overtreding.

Ja, een agent kan zelfs buiten werktijd boetes opleggen als hij getuige is van een verkeersovertreding. De wet geeft hen deze bevoegdheid.

Je kunt de geldigheid van een boete controleren door de specifieke overtreding te onderzoeken en te zorgen dat alle vereiste bewijzen correct zijn verzameld.

Laat je boete door ons aanvechten!