Boete voor parkeren voor een inrit of uitrit (R397b): wanneer onterecht?

Bij Bezwaartegenverkeersboetes.nl behandelen we met regelmaat de boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit (feitcode R397b). 

In dit informatieve artikel duiken we dieper in op deze specifieke boete en bespreken we situaties waarin deze mogelijk ten onrechte is opgelegd. We geven inzicht in de geldende verkeersregels, benoemen mogelijke misverstanden en leggen uit hoe we kosteloos kunnen helpen om een boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit aan te vechten.

Lees verder om te ontdekken hoe onze ervaren juristen jou kunnen begeleiden en waarom het verstandig is om ons jouw boete te laten analyseren.

Heb jij onterecht een boete met feitcode R397b ontvangen?

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor parkeren voor een inrit of uitrit (R397b) in?

De boete voor parkeren voor een inrit of uitrit (feitcode R397b) wordt opgelegd wanneer een voertuig geparkeerd staat voor een inrit of uitrit, wat volgens artikel 24 lid 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.


De boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit bedraagt € 110,- (exclusief administratiekosten). Het gaat hierbij om situaties waarbij het voertuig het gebruik van de inrit of uitrit belemmert, waardoor de toegang tot of het verlaten van een perceel wordt verhinderd.

Is jouw boete voor het parkeren voor een in- of uitrit terecht?

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, behandelen we hieronder enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit met succes aan te vechten.

Geen sprake van parkeren

De boete voor parkeren voor een inrit of uitrit is natuurlijk niet terecht als geen sprake is van parkeren.
 

Parkeren kan eenvoudig worden omschreven als het neerzetten van een voertuig voor een langere periode dan strikt noodzakelijk is om iemand in- of uit te laten stappen, of om goederen te laden en lossen. Als een voertuig slechts heeft stilgestaan om goederen te laden en lossen, is het toegestaan om het voertuig gewoon stil te laten staan.

De verantwoordelijkheid om aan te tonen dat er sprake was van parkeren ligt bij de ambtenaar. Vaak doet de ambtenaar dit door in zijn verklaring te vermelden dat gedurende een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 5 of 10 minuten) geen activiteiten rondom het voertuig zijn waargenomen.

Als een dergelijke verklaring is afgelegd, wordt ervan uitgegaan dat er sprake is van parkeren. In zo’n situatie rust het op jou om het tegenovergestelde aannemelijk te maken. Dit kan worden gedaan door je bewering te ondersteunen dat het laden en lossen plaatsvond, bijvoorbeeld door getuigenverklaringen en andere bewijsstukken. Daarnaast dien je aan te tonen dat het laden en lossen niet langer heeft geduurd dan nodig en dat het om omvangrijke of zware goederen ging.

Niet voor een inrit of uitrit

Het is cruciaal dat het voertuig daadwerkelijk voor een inrit of uitrit stond. Het komt vaak voor de een voertuig op een inrit of uitrit op het trottoir staat, maar dit valt niet onder het parkeren voor een inrit of uitrit. Ook moet daadwerkelijk sprake zijn van een inrit of uitrit, anders is de boete onterecht. 

Andere redenen waarom de boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit onterecht kan zijn

Naast de eerder vermelde redenen waarom een boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit met feitcode R397b onterecht kan zijn, spelen ook de volgende punten een rol. Deze punten kunnen van toepassing zijn op elke boete.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid stilgestaan bij de boete voor parkeren voor een inrit of uitrit (feitcode R397b). Ik hoop dat je waardevolle informatie uit dit artikel hebt gehaald. 

Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom staan onze gespecialiseerde juristen klaar om jou kosteloos bij te staan in de procedure van het aanvechten van jouw boete voor parkeren voor een inrit of uitrit. Ons ervaren team zal jouw zaak zorgvuldig analyseren en een strategie bepalen om de boete succesvol aan te vechten.

Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben bij het aanvechten van jouw boete, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via e-mail of WhatsApp. We zijn er om jou te helpen en ervoor te zorgen dat je niet onterecht opdraait voor een boete die mogelijk niet terecht is. Je kunt gemakkelijk jouw boete indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl.

Bedankt voor het lezen van dit artikel, en we hopen je binnenkort te kunnen assisteren bij het aanvechten van jouw boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit!

Wat zeggen anderen over ons? 

Harm Rijpstra
Harm Rijpstra
Zeer tevreden en dat kan ook niet anders als de boete vernietigd wordt. Ik raad ze aan bij iedereen die ik ken! Onlangs nog berichten in de media dat overheden vinden dat dit soort bedrijven zorgen voor veel extra werk. Tsja, hoe zou dat komen? Misschien eerst eens kijken naar de kwaliteit van het werk van je BOA’s?
Ingrid de Waard
Ingrid de Waard
De bezwaarprocedure tegen de parkeerboete die ik afgelopen februari heb gekregen is keurig afgehandeld en de boete wordt nu door de gemeente vernietigd. Ik ben goed op de hoogte gehouden en hoefde alleen de boete en mijn parkeerticket te mailen voor deze service. De procedure heeft uiteindelijk een half jaar geduurd, maar ik hoefde de boete niet te betalen zolang de procedure liep. Prima dus!
Bob Pieters
Bob Pieters
Onterecht een boeten gekregen voor het vasthouden van een electrisch apparaat. Eigen bezwaarschrift werd afgewezen. Bezwaar tegen verkeersboete door deze organisatie heeft mij goed geholpen. Mijn boete is vernietigt. Bedankt.
Hanya Lyoum
Hanya Lyoum
Mijn verkeers boete is komen te vervallen! Ik wil jullie bedanken voor alle moeite en inspanning.

Het verhinderen van de toegang tot of het verlaten van een perceel houdt in dat het geparkeerde voertuig de mogelijkheid om een eigendom (zoals een woning, winkel of bedrijfspand) te betreden of te verlaten belemmert. Dit kan ervoor zorgen dat de bewoners, klanten of eigenaren van het perceel niet in staat zijn om ongehinderd in- of uit te rijden.

Als de boete niet voldoende duidelijk is volgens de wettelijke normen, kan dit een reden zijn om de boete aan te vechten. Het is mogelijk dat de boete nietig wordt verklaard als de overtreding niet op een duidelijke en begrijpelijke manier wordt beschreven in de boete. Dit benadrukt het belang van heldere en begrijpelijke communicatie in boetes.

Het inschakelen van gespecialiseerde juridische hulp biedt verschillende voordelen, waaronder een grondige analyse van je zaak, ervaren begeleiding bij het opstellen van een verweer, en het vergroten van je kansen op succesvol bezwaar maken tegen de boete. Onze juristen zijn bekend met de nuances van verkeersovertredingen en weten hoe ze je zaak effectief kunnen presenteren om een onterechte boete te bestrijden. Daarnaast kun je je boete bij bezwaartegenverkeersboetes.nl gratis indienen! 

Laat je boete door ons aanvechten!