Boete voor parkeren voor een inrit of uitrit (R397b): wanneer onterecht?

Bij Bezwaartegenverkeersboetes.nl behandelen we met regelmaat de boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit (feitcode R397b). 

In dit artikel duiken we dieper in op deze specifieke boete en bespreken we situaties waarin deze mogelijk ten onrechte is opgelegd. We geven inzicht in de geldende verkeersregels, benoemen mogelijke misverstanden en leggen uit hoe we kosteloos kunnen helpen om een boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit aan te vechten.

Lees verder om te ontdekken hoe onze ervaren juristen jou kunnen begeleiden en waarom het verstandig is om ons jouw boete te laten analyseren.

Heb jij onterecht een boete met feitcode R397b ontvangen?

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor parkeren voor een inrit of uitrit (R397b) in?

De boete voor parkeren voor een inrit of uitrit (feitcode R397b) wordt opgelegd wanneer een voertuig geparkeerd staat voor een inrit of uitrit, wat volgens artikel 24 lid 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 verboden is.


De boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit bedraagt € 110,- (exclusief administratiekosten). Het gaat hierbij om situaties waarbij het voertuig het gebruik van de inrit of uitrit belemmert, waardoor de toegang tot of het verlaten van een perceel wordt verhinderd.

Is jouw boete voor het parkeren voor een in- of uitrit terecht?

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, behandelen we hieronder enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit met succes aan te vechten.

Geen sprake van parkeren

De boete voor parkeren voor een inrit of uitrit is natuurlijk niet terecht als geen sprake is van parkeren.
 

Parkeren kan eenvoudig worden omschreven als het neerzetten van een voertuig voor een langere periode dan strikt noodzakelijk is om iemand in- of uit te laten stappen, of om goederen te laden en lossen. Als een voertuig slechts heeft stilgestaan om goederen te laden en lossen, is het toegestaan om het voertuig gewoon stil te laten staan.

De verantwoordelijkheid om aan te tonen dat er sprake was van parkeren ligt bij de ambtenaar. Vaak doet de ambtenaar dit door in zijn verklaring te vermelden dat gedurende een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 5 of 10 minuten) geen activiteiten rondom het voertuig zijn waargenomen.

Als een dergelijke verklaring is afgelegd, wordt ervan uitgegaan dat er sprake is van parkeren. In zo’n situatie rust het op jou om het tegenovergestelde aannemelijk te maken. Dit kan worden gedaan door je bewering te ondersteunen dat het laden en lossen plaatsvond, bijvoorbeeld door getuigenverklaringen en andere bewijsstukken. Daarnaast dien je aan te tonen dat het laden en lossen niet langer heeft geduurd dan nodig en dat het om omvangrijke of zware goederen ging.

Niet voor een inrit of uitrit

Het is cruciaal dat het voertuig daadwerkelijk voor een inrit of uitrit stond. Het komt vaak voor de een voertuig op een inrit of uitrit op het trottoir staat, maar dit valt niet onder het parkeren voor een inrit of uitrit. Ook moet daadwerkelijk sprake zijn van een inrit of uitrit, anders is de boete onterecht. 

Andere redenen waarom de boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit onterecht kan zijn

Naast de eerder vermelde redenen waarom een boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit met feitcode R397b onterecht kan zijn, spelen ook de volgende punten een rol. Deze punten kunnen van toepassing zijn op elke boete.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid stilgestaan bij de boete voor parkeren voor een inrit of uitrit (feitcode R397b). Ik hoop dat je waardevolle informatie uit dit artikel hebt gehaald. 

Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom staan onze gespecialiseerde juristen klaar om jou kosteloos bij te staan in de procedure van het aanvechten van jouw boete voor parkeren voor een inrit of uitrit. Ons ervaren team zal jouw zaak zorgvuldig analyseren en een strategie bepalen om de boete succesvol aan te vechten.

Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben bij het aanvechten van jouw boete, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via e-mail of WhatsApp. We zijn er om jou te helpen en ervoor te zorgen dat je niet onterecht opdraait voor een boete die mogelijk niet terecht is. Je kunt gemakkelijk jouw boete indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl.

Bedankt voor het lezen van dit artikel, en we hopen je binnenkort te kunnen assisteren bij het aanvechten van jouw boete voor het parkeren voor een inrit of uitrit!

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Schakel onze hulp in!