Parkeerboete met dagtarief, mag dat?

Heb je geen parkeergeld betaald? Dan riskeer je een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Een naheffingsaanslag parkeerbelasting bestaat in de regel uit een uur parkeergeld en de kosten voor het opleggen van de naheffingsaanslag. Bij elkaar is dat vaak een bedrag tussen de € 55,- en € 70,- euro. 

Steeds vaker zien wij dat er erg hoge naheffingsaanslagen parkeerbelasting worden opgelegd (bijvoorbeeld van tussen de € 80,- en € 95,-), maar mag dat eigenlijk wel? 

In dit artikel behandelen we alle ins en outs over het opleggen van een hoge naheffingsaanslag parkeerbelasting. Lees je mee? 

Hoofdregel: een uur parkeerbelasting

Een naheffingsaanslag parkeerbelasting (parkeerboete) bestaat doorgaans uit een uur parkeergeld en een bedrag aan kosten. De wet regelt dat er in ieder geval een uur parkeergeld in rekening mag worden gebracht. Dat is alleen anders als aannemelijk is dat het voertuig langer ter plaatse heeft geparkeerd. Dit laatste komt in de praktijk maar heel zelden voor. 

Parkeerboete met dagtarief

Sommige gemeenten willen parkeren op bepaalde plekken exclusief maken voor bewoners (met een vergunning). Om mensen te ontmoedigen om op die plaatsen te parkeren stellen ze een dagtarief in van bijvoorbeeld € 30,- . Het maakt dan niet uit hoe lang je geparkeerd staat. Je moet altijd het dagtarief betalen.

Betaal je geen parkeerbelasting op een plaats waar een dagtarief geldt, dan is de naheffingsaanslag in veel gevallen onterecht. Een dagtarief mag namelijk alleen bij een naheffingsaanslag in rekening worden gebracht als in de verordening staat dat dit tarief ook geldt voor een uur parkeren. Bepaalt de gemeente alleen welk tarief er geldt voor een dag en niet voor een uur, dan mag geen dagtarief in rekening worden gebracht. Zo besliste ook de rechtbank Amsterdam in een van onze zaken.

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik stilgestaan bij de vraag wanneer een parkeerboete met een dagtarief onterecht is. Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Uiteraard staan we voor je klaar als je hulp nodig hebt bij het aanvechten van een verkeersboete. Wij kunnen je namelijk gratis bijstaan in die procedure. Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht

Jouw voordelen