Do’s & don’ts bij het aanvechten van een verkeersboete

Een onterechte verkeersboete is vervelend. Helaas zit er niks anders op dan het aanvechten van de boete. Doe je dat niet, dan moet je gewoon betalen.

Het aanvechten van een verkeersboete doe je door “administratief beroep” aan te tekenen bij de officier van justitie. Het gaat om een juridische procedure met de nodige aandachtspunten.

In dit artikel geven onze juristen je de belangrijkste do’s en don’ts mee voor het bezwaar maken van een verkeersboete op basis van de wet Mulder. Mulderboetes zijn de verkeersboetes die door het CJIB worden opgestuurd. Je herkent ze aan de M in de rechterbovenhoek van de brief. 

Bezwaar maken tegen je parkeerboete?

Do’s bij het aanvechten van een verkeersboete

Laten we beginnen met wat je wel moet doen bij het aanvechten van een bekeuring. Hier volgen drie zaken die je absoluut moet doen bij het bezwaar maken tegen een verkeersboete.

1 – Opvragen van het dossier

Wanneer je een verkeersboete gaat aanvechten is het verstandig om over dezelfde informatie te beschikken als degene die jouw beroepschrift gaat beoordelen. Vraag daarom altijd het dossier op en vraag om een nadere termijn om de gronden van je beroep aan te vullen. Daar heb je namelijk recht op. Neem daarvoor de volgende tekst op in je beroepschrift:

“Op grond van artikel 7:18, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht heb ik recht op de op de zaak betrekking hebbende stukken. Ik verzoek u daarom om mij het zaakoverzicht en (eventuele) foto’s van de gedraging te verstrekken en mij een nadere termijn te geven om de gronden van dit beroep aan te vullen.”

2 – Verzoek om te worden gehoord

Naast de op de zaak betrekking hebbende stukken heb je bij het aanvechten van een bekeuring ook recht om te worden gehoord. Dat is prettig wanneer je het misschien lastig vindt om precies op te schrijven waarom je het niet eens bent met de boete. In dat geval kun je jouw beroep (telefonisch) toelichten. Het is helaas wel zo dat de officier van justitie hier in veel gevallen geen gehoor aan geeft. Sta er dus niet van te kijken als hij een beslissing neemt zonder je te horen. Vraag er in ieder geval duidelijk om in je beroepschrift. Neem daarin de volgende tekst op:

“Op grond van artikel 7:16 van de Algemene wet bestuursrecht heb ik het recht om te worden gehoord. Ik verzoek u daarom om mij te horen zodat ik ook mondeling kan uitleggen waarom ik het niet eens ben met deze administratieve sanctie. Ik wijs u erop dat u slechts aan dit verzoek voorbij kunt gaan indien een van de gevallen uit artikel 7:17 van de Algemene wet bestuursrecht zich voordoet. In zo’n geval dient u op grond van artikel 7:26, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht schriftelijk uit te leggen waarom u van het horen heeft afgezien.”

3 – Bewijs verzamelen en meesturen

Bij verkeersboetes wordt er in principe uitgegaan van de verklaring van de agent of handhaver en is het aan jou om specifieke feiten en omstandigheden te noemen die ervoor zorgen dat er aan de verklaring van de agent of handhaver kan worden getwijfeld. Probeer hierbij zo volledig mogelijk te zijn. Verzamel daarom zoveel mogelijk bewijs en stuur dit terwijl met het beroepschrift mee. 

verkeersboete bekeuring aanvechten

Don’ts bij het aanvechten van een boete

Dan een drietal fouten die je écht niet moet maken bij het aanvechten van een verkeersboete.

1 – Termijn laten verstrijken

Op de verkeersboete staat tot welke dag je hebt om in beroep te gaan voor het aanvechten van deze bekeuring. Houd je daaraan. Doe je dat niet, dan wordt je beroep namelijk niet inhoudelijk bekeken en kun je niks meer tegen de boete beginnen. De officier van justitie moet een beroep dat te laat is ingediend namelijk “niet-ontvankelijk” verklaren.

Vervolgens kun je weliswaar tegen de beslissing van de officier van justitie in beroep bij de kantonrechter, maar een van de eerste dingen die hij doet is nagaan of de officier van justitie het beroep terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. Het beroep bij de kantonrechter is dus geen tweede kans als het om de termijn gaat.

Een trucje om wat extra tijd te krijgen tijdens het aanvechten van je verkeersboete, is door een beroepschrift zonder de redenen van je beroep in te dienen. In dat geval moet de officier van justitie je namelijk de gelegenheid geven om die redenen alsnog in te dienen. In de meeste gevallen geeft de officier van justitie je daarvoor vier weken. Neem daarvoor de volgende tekst op in je beroepschrift:

“Ik ontken de gedraging en vraag u om mij een nadere termijn te geven om de gronden van dit beroep aan te vullen.”

2 – Gebruiken van om.nl/verkeer

Het OM stuurt erop aan dat je gebruik maakt van om.nl/verkeer om in beroep te gaan tegen de verkeersboete. Dit heeft slechts twee voordelen voor jou:

  1. Je kunt een bewijs opslaan dat je (tijdig) beroep hebt aangetekend.
  2. Je bespaart hooguit twee euro op postzegels.

Het is echter zo dat het OM je via deze website min of meer in de mond legt waarom je het niet eens bent met de boete. Zij kunnen daardoor heel eenvoudig een beslissing nemen en je beroepschrift met standaard tekstblokken afwijzen. Naast de hiervoor genoemde voordelen heeft het gebruiken van om.nl/verkeer voor jou dus alleen maar nadelen.

Er is echter een manier om om.nl/verkeer in je voordeel te gebruiken als je je bekeuring aanvecht. Daarvoor moet je het volgende doen.

  • Vink bij “Stap 3: Reden” alleen “Ik heb (nog) een andere reden om in beroep te gaan” aan.
  • Bij “Stap 4: Toelichting” plak je de teksten die ik hierboven heb genoemd (het verzoek om een nadere termijn, het verzoek om stukken en het verzoek om te worden gehoord).

Vervolgens moet de officier van justitie jou het dossier verstrekken en een termijn geven om de redenen van het beroep aan te voeren. Je kunt in je brief vervolgens uitgebreid aangeven waarom je het niet eens bent met de boete.

bekeuring aanvechten

3 – Je neerleggen bij de beslissing van de officier van justitie

Onze ervaring leert dat de officier van justitie ingediende beroepschriften niet goed bekijkt. In veel gevallen krijg je een briefje dat met wat knip- en plakwerk in elkaar is gezet en dat helemaal niet ingaat op jouw verhaal.

Ons advies is om altijd in beroep te gaan tegen de beslissing van de officier van justitie. Dat kost verder niets extra, je hoeft alleen ‘zekerheid te stellen’. Dat betekent dat je het bedrag van de boete moet betalen, maar maximaal € 234,00. Geeft de rechter je gelijk, dan krijg je het aan zekerheid gestelde bedrag terug.

Het aanvechten van je verkeersboete kost jou dus niets, want als je je neerlegt bij de beslissing van de officier van justitie dan moet je de boete sowieso betalen. In dat geval bestaat er verder ook geen kans dat je het geld nog terugkrijgt. Maak dus vooral gebruik van je recht om de zaak voor te leggen aan de kantonrechter en vecht je bekeuring aan.

Wij helpen je kosteloos!

Bij het aanvechten van een verkeersboete komt best wat kijken. Met de tips die we hierboven hebben gegeven kom je een heel eind. Heb je echter geen zin om zelf al die moeite te doen, dan kunnen wij je kosteloos helpen. Ons team van gespecialiseerde juristen vecht wekelijks tientallen bekeuringen aan.

We helpen je helemaal gratis. Als professioneel rechtsbijstandverlener krijgen wij namelijk een vast bedrag van de overheid wanneer we jouw zaak winnen. Voor jou is bezwaar tegen verkeersboetes indienen dan ook geheel kosteloos!

Waar wacht je nog op? Dien direct je boete in en wij gaan voor je aan de slag!

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Ja, het is verstandig om het dossier op te vragen voordat je een verkeersboete aanvecht. Hiermee heb je dezelfde informatie als degene die jouw beroepschrift gaat beoordelen. Je hebt het recht om de op de zaak betrekking hebbende stukken op te vragen, inclusief het zaakoverzicht en eventuele foto’s van de gedraging.

Ja, je hebt het recht om gehoord te worden bij het aanvechten van een verkeersboete. Het kan lastig zijn om precies op te schrijven waarom je het niet eens bent met de boete, dus in dat geval kun je jouw beroep mondeling (telefonisch) toelichten. Houd er rekening mee dat de officier van justitie hier niet altijd gehoor aan geeft, maar het is belangrijk om er duidelijk om te vragen in je beroepschrift.

Ja, bij het aanvechten van een verkeersboete is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen en dit mee te sturen met je beroepschrift. In principe wordt er uitgegaan van de verklaring van de agent of handhaver, dus het is aan jou om specifieke feiten en omstandigheden te noemen die twijfel zaaien over deze verklaring. Verzamel dus bewijsmateriaal en stuur het mee om je zaak zo goed mogelijk te ondersteunen.

Ja, je kunt kosteloos hulp krijgen bij het aanvechten van een verkeersboete. Wij zijn gespecialiseerde juristen die je kunnen bijstaan. Winnen wij je zaak, dan ontvangen we een vast bedrag van de overheid en krijg jij de kosten van je boete terug. Dit betekent dat het voor jou volledig gratis is. Het kan dus de moeite waard zijn om gebruik te maken van deze mogelijkheid voor het aanvechten van je verkeersboete.

Jouw voordelen