Boete voor plaatsen van een bromfiets in strijd met bord E3 (R587b), wanneer onterecht?

Een boete die wij steeds vaker in behandeling hebben, is de boete voor het plaatsen van een bromfiets waar dat niet is toegestaan vanwege een bord E3. Deze boete is € 84,- (inclusief administratiekosten) en heeft als feitcode R587b. 

Hieronder behandel ik wat het bord E3 inhoudt. Vervolgens behandel ik de verschillende redenen waarom de boete onterecht kan zijn.

Heb jij onterecht een boete met feitcode R587b ontvangen?

Inhoudsopgave

Wat houdt het bord E3 in? 

Het verkeersbord E3 betekent dat het niet is toegestaan om een fiets of bromfiets te plaatsen. Het bord geldt enkel voor de kant van de weg waar het bord staat.

bord e3

Als boven het verkeersbord E3 het woord ‘zone’ staat, betekent dit dat het bord geldt binnen de betreffende zone. Deze zone kent een begin en een einde. In het als zodanig aangeduide gebied is het plaatsen van een bromfiets op de rijbaan verboden. Het plaatsen van een bromfiets blijft toegestaan op daarvoor aangewezen plaatsen. 

Bord e3 zone

Plaatsen van een bromfiets op een andere plek dan de rijbaan

Uit jurisprudentie kan worden afgeleid dat het bord E3 enkel geldt voor de rijbaan. Hierdoor kan worden betoogd dat het bord E3 dus niet geldt voor andere plaatsen dan de rijbaan. Dit betekent dus dat een bromfiets – anders dan vaak wordt aangenomen – bij een bord E3 wel op het trottoir mag worden geplaatst. 

Wetgeving rondom bord E3

Er was geen bord E3 aanwezig

Het is verder natuurlijk alleen verboden om een bromfiets te plaatsen als sprake is van een bord E3. Het komt zeer geregeld voor dat de ambtenaar wel meent dat er sprake is van een bord E3, terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo is of niet kan worden aangetoond.

Geen staandehouding, terwijl dit wel mogelijk was

In principe is de ambtenaar verplicht om de bestuurder staande te houden, tenzij er geen reële mogelijkheid bestond om dat te doen. 

In verreweg de meeste gevallen doet zich bij parkeerovertredingen geen reële mogelijkheid tot staandehouding voor, zo ook bij een bekeuring met betrekking tot het bord e3 met feitcode R587b. De bestuurder van het voertuig is dan namelijk niet aanwezig. Dat kan anders zijn. Komen de bestuurder en ambtenaar met elkaar in aanraking, dan moet de boete aan de bestuurder worden opgelegd en niet aan de kentekenhouder.

Hierbij is wel van belang dat de bestuurder en ambtenaar met elkaar geconfronteerd worden voordat de ambtenaar de boete heeft uitgeschreven.

Tip: Lees hier meer over een verkeersboete krijgen zonder staandehouding.

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid stilgestaan bij de vraag wanneer een boete met feitcode R587b voor het plaatsen van een bromfiets in strijd met bord E3 onterecht is.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Uiteraard staan we voor je klaar als je hulp nodig hebt bij het aanvechten van een verkeersboete. Wij kunnen je namelijk gratis bijstaan in die procedure.

Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.

Heel erg bedankt voor het lezen!

Halil Gunes
Halil Gunes
Superbedrijf, boete van €369 vernietigd. Doe de moeite om je boete in te dienen
ruud calis
ruud calis
Bekeuring en parkeerbon op gestuurd na 3 maanden geld terug Kreeg een parkeerbon om 1300 uur mijn parkeeraanmelding was 1304 via telefoon
Arie Verschoor
Arie Verschoor
Gewoon netjes en zorgvuldig geregeld
nilza lopes da Silva
nilza lopes da Silva
Vriendelijk geholpen… duidelijk uitleg van voortgang en gewenst resultaat behaald bij onterecht ontvangen boete
margucci margucci
margucci margucci
Boete ingediend bezwaar werd gemaakt is aangevochten na wat lange tijd gewacht maar uiteindelijk wel de bezwaar gewonnen. Kwam goed nieuws uit dus ben er zeker blij mee! 🙂 thankss
Stephan Dijkman
Stephan Dijkman
Goede en heldere communicatie! Hulp was zuiver en succesvol
Jeanette S
Jeanette S
In 2020 een parkeer boete gekregen van de Gemeente Amsterdam. Ik had toen bezwaartegenverkeerboetes ingeschakelt omdat ik van mening was dat de boete onterecht was. Meteen een mail van hun ontvangen dat ze ermee aan de slag gaan. Was het al vergeten, maar de boete is nu vernietigd dankzij hun werk . Bedankt!!
nicole
nicole
Super service nu hoef ik mijn boete niet te betalen

Ja, het bord E3 geldt voor alle fietsen en bromfietsen, inclusief elektrische fietsen en scooters. Het verbod geldt echter alleen voor het plaatsen van deze voertuigen op de rijbaan waar het bord E3 staat. Het is nog steeds toegestaan om deze voertuigen op daarvoor aangewezen plaatsen te parkeren.

Als er boven het verkeersbord E3 het woord “zone” staat, betekent dit dat het bord alleen geldt binnen de betreffende zone. Deze zone heeft een begin- en eindpunt en wordt meestal aangegeven door middel van borden. Als je niet zeker weet of je jouw bromfiets op een bepaalde plaats kunt parkeren, kun je het beste de lokale verkeersregels raadplegen of contact opnemen met de gemeente.

Als je ten onrechte een boete hebt ontvangen voor het plaatsen van je bromfiets bij een bord E3, kun je bezwaar maken tegen de boete. Je moet dan binnen zes weken na ontvangst van de boete een bezwaarschrift indienen bij de officier van justitie. Het kan nuttig zijn om hierbij de hulp van onze juridische expert in te schakelen.

Ja, het bord E3 verbiedt het parkeren van een bromfiets op de rijbaan, ongeacht hoe lang dit duurt. Als je jouw bromfiets kort op de rijbaan moet zetten om bijvoorbeeld iets uit te laden, kun je het beste een andere locatie zoeken waar dit wel is toegestaan.

Laat je boete door ons aanvechten!