Boete voor plaatsen van een bromfiets in strijd met bord E3 (R587b), wanneer onterecht?

Een boete die wij steeds vaker in behandeling hebben, is de boete voor het plaatsen van een bromfiets waar dat niet is toegestaan vanwege een bord E3. Deze boete is € 84,- (inclusief administratiekosten) en heeft als feitcode R587b. 

Hieronder behandel ik wat het bord E3 inhoudt. Vervolgens behandel ik de verschillende redenen waarom de boete onterecht kan zijn.

Heb jij onterecht een boete met feitcode R587b ontvangen?

Inhoudsopgave

Wat houdt het bord E3 in? 

Het verkeersbord E3 betekent dat het niet is toegestaan om een fiets of bromfiets te plaatsen. Het bord geldt enkel voor de kant van de weg waar het bord staat.

bord e3

Als boven het verkeersbord E3 het woord ‘zone’ staat, betekent dit dat het bord geldt binnen de betreffende zone. Deze zone kent een begin en een einde. In het als zodanig aangeduide gebied is het plaatsen van een bromfiets op de rijbaan verboden. Het plaatsen van een bromfiets blijft toegestaan op daarvoor aangewezen plaatsen. 

Bord e3 zone

Plaatsen van een bromfiets op een andere plek dan de rijbaan

Uit jurisprudentie kan worden afgeleid dat het bord E3 enkel geldt voor de rijbaan. Hierdoor kan worden betoogd dat het bord E3 dus niet geldt voor andere plaatsen dan de rijbaan. Dit betekent dus dat een bromfiets – anders dan vaak wordt aangenomen – bij een bord E3 wel op het trottoir mag worden geplaatst. 

Wetgeving rondom bord E3

Er was geen bord E3 aanwezig

Het is verder natuurlijk alleen verboden om een bromfiets te plaatsen als sprake is van een bord E3. Het komt zeer geregeld voor dat de ambtenaar wel meent dat er sprake is van een bord E3, terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo is of niet kan worden aangetoond.

Geen staandehouding, terwijl dit wel mogelijk was

In principe is de ambtenaar verplicht om de bestuurder staande te houden, tenzij er geen reële mogelijkheid bestond om dat te doen. 

In verreweg de meeste gevallen doet zich bij parkeerovertredingen geen reële mogelijkheid tot staandehouding voor, zo ook bij een bekeuring met betrekking tot het bord e3 met feitcode R587b. De bestuurder van het voertuig is dan namelijk niet aanwezig. Dat kan anders zijn. Komen de bestuurder en ambtenaar met elkaar in aanraking, dan moet de boete aan de bestuurder worden opgelegd en niet aan de kentekenhouder.

Hierbij is wel van belang dat de bestuurder en ambtenaar met elkaar geconfronteerd worden voordat de ambtenaar de boete heeft uitgeschreven.

Tip: Lees hier meer over een verkeersboete krijgen zonder staandehouding.

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid stilgestaan bij de vraag wanneer een boete met feitcode R587b voor het plaatsen van een bromfiets in strijd met bord E3 onterecht is.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Uiteraard staan we voor je klaar als je hulp nodig hebt bij het aanvechten van een verkeersboete. Wij kunnen je namelijk gratis bijstaan in die procedure.

Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.

Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Schakel onze hulp in!