Autorijden met je telefoon op schoot, mag dat?

Sinds eind 2020 worden er camera’s ingezet om te controleren of mensen tijdens het rijden een telefoon vasthouden. Het gebeurt nu regelmatig dat ook een boete (feitcode R545) wordt opgelegd voor het op schoot of op het bovenbeen hebben liggen van een telefoon.

In dit artikel leg ik uit hoe dit juridisch zit en of er eigenlijk wel een boete kan worden opgelegd voor het op schoot of op het been hebben liggen van een mobiele telefoon.

Wat staat er in de wet?

Art. 61a RVV bepaalt:

Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.

Is het op schoot hebben liggen ‘vasthouden’?

Het vasthouden van een mobiele telefoon is dus verboden.

De term vasthouden wordt breed opgevat. Zo valt ook het tussen oor en schouder klemmen van een telefoon hieronder en zelfs het achter een hoofddoek plaatsen van de telefoon.

Het op schoot of op een been hebben liggen van de telefoon valt echter niet onder het begrip vasthouden. Dat heeft de hoogste rechter in verkeersboetezaken inmiddels bevestigd.

Aangezien het op schoot hebben liggen van een mobiele telefoon niet kan worden aangemerkt als het vasthouden van een mobiele telefoon, mag je dus in principe autorijden met je telefoon op schoot. Wordt hiervoor toch een boete (feitcode R545) opgelegd, dan kun je deze met succes aanvechten.

Wij vechten jouw boete kosteloos aan!

Bij het aanvechten van een boete komt best wat kijken. Heb je geen zin om zelf al die moeite te doen, dan kunnen wij je kosteloos helpen.

Ons team van gespecialiseerde juristen vecht wekelijks tientallen boetes aan. We helpen je helemaal gratis. Als professioneel rechtsbijstandverlener krijgen wij namelijk een vast bedrag van de overheid wanneer we jouw zaak winnen. Winnen we niet, dan rekenen we ook geen vergoeding. Voor jou is Bezwaartegenverkeersboetes.nl dan ook geheel kosteloos!

Waar wacht je nog op? Dien direct je boete in en wij gaan voor je aan de slag!

Schakel onze hulp in!