Boete voor telefoongebruik tijdens het rijden (feitcode R545): wanneer onterecht?

Vaak wordt er gesproken over ‘bellen achter het stuur’, maar die aanduiding doet eigenlijk geen recht aan wat er nu echt verboden is. De wet bepaalt namelijk dat het voor degene die een auto bestuurt verboden is om een mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden.  Wij vertellen je wanneer een boete voor feitcode R545 terecht is en wanneer niet. 

Heb jij onterecht een boete ontvangen voor telefoongebruik tijdens het rijden?

In dit artikel bespreek ik wanneer er wel en niet sprake is van een overtreding binnen de verschillende elementen van de bepaling in de wet:

  • degene die bestuurt;
  • een mobiele telefoon;
  • vasthouden;
  • tijdens het rijden.


Zo kun je zelf eenvoudig vaststellen of jouw boete voor het ‘
als bestuurder van een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig met motor tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthouden’ (feitcode R545) terecht is opgelegd. Is aan een van de voorwaarden niet voldaan, dan is de boete onterecht opgelegd.

Degene die bestuurt

Het gaat om de feitelijk bestuurder van het voertuig. Dat is de persoon die achter het stuur zit. Een rijinstructeur is bijvoorbeeld niet de feitelijk bestuurder van het voertuig en voor hem geldt de regel dan ook niet.

Feitcode R545

Een mobiele telefoon

Een mobiele telefoon is een apparaat dat bedoeld is voor het gebruik van mobiele openbare telecommunicatiediensten. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu betoogde in 2015 dat ook een smartwatch als mobiele telefoon kon worden aangemerkt. Er is nog geen gepubliceerde uitspraak over de smartwatch, dus er valt niet te zeggen of rechters daar hetzelfde over denken. In 2016 bepaalde een rechter wel dat een iPod Touch, hoewel even gevaarlijk in het verkeer, niet kan worden aangemerkt als mobiele telefoon.

Vasthouden

De term vasthouden wordt breed uitgelegd. Zo bepaalde de hoogste rechter in verkeersboetezaken dat het plaatsen van de telefoon achter de hoofddoek wordt aangemerkt als vasthouden. Ook het klemmen van de telefoon tussen schouder en oor werd door een rechter als vasthouden aangemerkt.

Het is dus belangrijk om je te beseffen dat het niet nodig is dat de telefoon ook wordt gebruikt. Het enkele vasthouden van de mobiele telefoon is al strafbaar. Het is niet nodig dat je met je telefoon hebt gebeld.

In 2018 bepaalde de hoogste rechter in verkeersboetezaken dat het bedienen van een telefoon die zich in een telefoonhouder bevindt niet onder het begrip vasthouden valt.

Tijdens het rijden

Volgens de toelichting bij de wet beperkt het verbod zich tot gevallen waarin bestuurders rijdend deelnemen aan het verkeer. Wie het voertuig heeft geparkeerd of daarmee stilstaat, mag dus wel een mobiele telefoon vasthouden.

Feitcode R545: meer dan ‘bellen achter het stuur’

De regel laat zich simpelweg niet vertalen tot ‘bellen achter het stuur’. Het is namelijk niet verboden om te bellen achter het stuur zolang het voertuig stilstaat. Bellen achter het stuur is pas strafbaar als er daadwerkelijk gereden wordt. Daarnaast klopt de aanduiding ‘bellen achter het stuur’ niet vanwege het woord ‘bellen’. Het maakt voor de strafbaarheid namelijk geen verschil of er nu wel of niet gebeld wordt. Het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het rijden is wat strafbaar is.  

Heb jij een boete opgelegd gekregen voor het vasthouden van een mobiele telefoon en vind je deze onterecht? Wij vechten de boete gratis voor je aan. Dien direct je boete in.

Wanneer je autorijdt mag je op geen enkele manier je telefoon vasthouden. Zit je achter het stuur maar rijd je niet, dan mag je je telefoon wel vasthouden. Zolang je je telefoon niet vasthoudt mag je wel (hands free dus) bellen tijdens het rijden, bijvoorbeeld wanneer deze in een standaard staat. 

Een smartwatch kan volgens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu worden gezien als telefoon, wat betekent dat je ook deze niet mag gebruiken tijdens het rijden. Er is nog geen gepubliceerde uitspraak over het gebruik van een smartwatch tijdens het rijden, dus het is nog onbekend of rechters hier hetzelfde over denken.

Nee. Beide gevallen tellen als het vasthouden van een telefoon. Dit is dus strafbaar om te doen terwijl je autorijdt.

Laat je boete door ons aanvechten!