Zaak van de maand – Waar scanauto’s rijden, worden fouten gemaakt

Iedere week behandelt Bezwaartegenverkeersboetes.nl tientallen boetezaken en daar zijn we trots op. Sommige van onze zaken zijn zo boeiend, opvallend, grappig of interessant dat we die met jullie willen delen. Daarom kiezen we elke maand zo’n zaak uit.

In deze blog behandel ik een zaak tegen de Gemeente Amsterdam. De Gemeente Amsterdam zet voor parkeercontroles scanauto’s in. Dat zijn auto’s die de kentekens van geparkeerde voertuigen scannen om te kijken of er parkeergeld is betaald. Is dat niet het geval, dan wordt er achteraf een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd.

scanauto in amsterdam

Scanauto’s leveren meer op dan parkeercontroleurs en zorgen voor minder opstootjes tussen handhavers en burgers. In 2017 haalde de Gemeente Amsterdam zo’n 25,3 miljoen binnen met naheffingsaanslagen parkeerbelasting (zie Amsterdam in cijfers 2018, p. 112).

Onze ervaring is dat het nogal eens mis gaat met scanauto’s. Dat was ook het geval in de zaak die we in deze blog behandelen.

Wat speelde er in deze zaak?

Uit privacyoverwegingen zal de echte naam van onze klant in dit artikel niet worden genoemd. In plaats daarvan zullen we hem Patrick noemen.

Patrick kreeg op 22 november 2018 een naheffingsaanslag thuis van de Gemeente Amsterdam. Op de naheffingsaanslag stond een straat genoemd waar hij helemaal niet geparkeerd had gestaan. Dat vond hij vreemd. Hij besloot daarom om de boete dezelfde week nog bij ons in te dienen.

Namens Patrick stelde wij bezwaar in bij de gemeente. We vroegen ook meteen de foto’s op die de scanauto had gemaakt. Aan de hand van de foto’s konden we twee dingen vaststellen:

1 – De straat die de gemeente noemde klopte inderdaad niet

Op de foto’s stond een brug die helemaal niet zichtbaar kon zijn vanaf de straat die de gemeente had genoemd.

2 – De auto stond geparkeerd in strijd met een wettelijk verbod

Als een auto geparkeerd staat in strijd met een wettelijk verbod, mag de gemeente geen naheffingsaanslag opleggen. De parkeercontroleur kan dan wel een boete opleggen voor parkeren in strijd met dat verbod. In dit geval stond Patrick niet in een parkeervak en stond hij geparkeerd binnen vijf meter van een kruising.

Namens Patrick voerden we tegen de naheffingsaanslag aan dat deze vernietigd moest worden, omdat:

    • parkeren ter plaatse was verboden, zodat er geen naheffingsaanslag mocht worden opgelegd;
    • er niet kon worden bewezen dat Patrick in de genoemde straat stond geparkeerd;
    • dat de locatie een essentieel onderdeel is van de naheffingsaanslag en dat deze onjuist stond vermeld.

De aanhouder wint

De gemeente verklaarde het bezwaar op 9 januari 2019 ongegrond.

Wij besloten om de zaak namens Patrick aan de bestuursrechter van de Rechtbank Amsterdam voor te leggen. Toen de bestuursrechter de gemeente vroeg om een reactie op de zaak, schreef de gemeente op 14 februari 2019:

“Nader onderzoek is aanleiding voor mij tegemoet te komen aan de grieven van eiser. Het geschil spitst zich toe op de vraag of de naheffingsaanslag aan eiser onterecht is opgelegd. Deze vraag beantwoord ik bevestigend.[…]

Gebleken is dat de auto van eiser stond geparkeerd op een plek waar dat ingevolge een wettelijk voorschrift verboden is. Eiser stond namelijk niet geparkeerd in een duidelijk ingericht parkeervak. Dit betekent dat hier geen sprake is van een fiscale parkeerplaats. Als gevolg hiervan was eiser geen parkeerbelasting verschuldigd. Daarom is de naheffingsaanslag ten onrechte opgelegd.”

Kennelijk was de gang naar de rechter aanleiding om de zaak nog eens goed te bekijken. Zo blijkt maar weer eens dat de aanhouder wint. De gemeente betaalt de naheffingsaanslag uiteraard netjes aan Patrick terug.

Heb jij hulp nodig bij het aanvechten van een boete?

Bezwaartegenverkeersboetes.nl staat voor je klaar. Wij vechten wekelijks tientallen boetes aan en zijn gespecialiseerd in het verkeersrecht.

We helpen je helemaal gratis. Als professioneel rechtsbijstandverlener krijgen wij een vast bedrag van de overheid wanneer we jouw zaak winnen. Voor jou is Bezwaartegenverkeersboetes.nl dan ook geheel kosteloos!

Waar wacht je nog op? Dien direct je boete in en wij gaan voor je aan de slag!

Schakel onze hulp in!