Wegslepen van een fout geparkeerde auto: alles wat je moet weten

Staat jouw auto fout geparkeerd, dan kan deze worden weggesleept. De gemeente kan de kosten voor het wegslepen op jou verhalen. De kosten reken je in de meeste gevallen meteen af bij het ophalen van de auto. 

Bij het wegslepen moet de gemeente zich aan verschillende regels houden. In dit artikel lees je er alles over.

Inhoudsopgave

Is jouw auto onterecht weggesleept en wil je bezwaar maken?

Wanneer mag jouw auto worden weggesleept? 

Als een voertuig in strijd met de parkeerregels staat geparkeerd en dit grote hinder veroorzaakt, kan de handhaver besluiten om het voertuig te laten wegslepen. Dit wordt bestuursdwang genoemd. De gemeente maakt bij het toepassen van bestuursdwang kosten om de overtreding te stoppen. Deze kosten worden in rekening gebracht bij de overtreder.

De gemeente mag jouw auto wegslepen als aan twee eisen wordt voldaan:

  1. De auto moet fout geparkeerd staan. De auto staat bijvoorbeeld op een gehandicaptenparkeerplaats, terwijl aan jou geen gehandicaptenparkeerkaart is verstrekt. 
  2. Het moet noodzakelijk zijn om het voertuig te verwijderen in verband met de veiligheid op de weg, de vrijheid van het verkeer of het vrijhouden van aangewezen weggedeelten en wegen. 

Om deze eisen te verduidelijken behandel ik twee voorbeelden:

  1. De gemeente mag een auto niet om 6:37 uur wegslepen als parkeren op die dag vanaf 7:00 uur pas verboden is. Tot 7:00 uur is immers geen sprake van fout parkeren.
  2. Verder moet de gemeente altijd een afweging maken of wegslepen noodzakelijk is. De gemeente mag het voertuig dat op een plaats voor het opladen van een elektrisch voertuig bezet houdt bijvoorbeeld niet wegslepen als de betreffende laadpaal defect is. In dat geval is het niet noodzakelijk om de plaats vrij te maken.

Een voertuig mag niet worden weggesleept als je het voertuig verwijdert voordat het wegslepen is begonnen. Het wegslepen is begonnen op het moment dat het koppelen van het voertuig aan de takelwagen is voltooid. In dat geval mag de gemeente wel de kosten voor het voorbereiden van het wegslepen in rekening brengen. Ben je op tijd terug bij het voertuig, dan kan het dus relevant zijn in hoeverre het wegslepen al is begonnen. 

Welke verplichtingen gelden er voor de gemeente?

De parkeercontroleur moet een proces-verbaal opmaken waarin onder meer staat opgenomen om welk voertuig het gaat, waar het voertuig stond, wat de omstandigheden waren die het wegslepen noodzakelijk maakten, in welke staat het voertuig was voor het wegslepen en een opsomming van de losse voorwerpen die in het voertuig lagen voor het wegslepen. 

Wat zijn de kosten voor het wegslepen van je auto? 

Het wegslepen kost vaak tussen de € 150,- en € 400,-. Dat kan per gemeente verschillen. Ook kan de gemeente kosten doorberekenen voor bewaring van het voertuig. Je betaalt dan vaak een bedrag per dag dat rond de € 20,- ligt. 

Wat zijn jouw rechten bij het wegslepen? 

Als je het oneens bent met het wegslepen van jouw voertuig, kun je daartegen bezwaar maken. Dit doe je door een brief naar de gemeente te sturen waarin je uitlegt waarom het wegslepen onterecht was. 

Je auto mag worden weggesleept als deze foutief geparkeerd staat: de auto belemmert het verkeer, staat op een gevaarlijke plek of staat geparkeerd op een invalidenparkeerplaats. Is je auto onterecht weggesleept? Maak dan binnen 6 weken bezwaar tegen de boete bij de gemeente waar je auto is weggesleept. 

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen komt er best wel wat kijken bij het wegslepen, waardoor het handig kan zijn om een jurist in te schakelen. Dien de stukken bij ons en en wij helpen je kosteloos met het aanvechten van je boete.

Je auto mag worden weggesleept als deze fout geparkeerd staat én als het noodzakelijk is om deze weg te slepen voor de veiligheid op de weg, de vrijheid van het verkeer of voor het vrijhouden van aangewezen weggedeelten.

Dat verschilt per gemeente, maar vaak ligt dit tussen de €150,- en de €400,-.

Ja. Je kan daarvoor een brief sturen naar de gemeente waarin je uitlegt waarom het wegslepen van de auto onterecht was.

Jouw voordelen

Wat zeggen onze klanten?

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.