Parkeerboetes kunnen een onverwachte financiële last zijn, maar er is goed nieuws: ze zijn niet altijd terecht.
In deze blog delen we waardevolle tips voor het aanvechten van een parkeerboete, helpen we je begrijpen waarom je beboet bent en vergroten we je kansen op een succesvol bezwaar. Als extra hulp bieden we een gratis voorbeeld parkeerboete bezwaarschrift aan, zodat je direct aan de slag kunt om jouw boete aan te vechten.
Heb jij onterecht een parkeerboete ontvangen?
Inhoudsopgave
Tip 1: Stel vast om wat voor parkeerboete het gaat
De eerste tip voor het aanvechten van je parkeerboete is dat het van belang dat je vaststelt om wat voor boete het gaat. Er worden in Nederland drie soorten boetes opgelegd. Hieronder behandel ik kort welke boetes dat zijn en waar je bij deze boetes op moet letten.
Boetes voor verkeersovertredingen (van het CJIB)
De eerste categorie boetes wordt opgelegd voor parkeerovertredingen. Daarbij kun je denken aan: parkeren in strijd met bord parkeerverbod (E1), parkeren binnen 5 meter vanaf de kruising (feitcode R397a), parkeren voor een inrit of uitrit (feitcode R397b) en parkeren zonder een parkeerschijf (feitcode R400ae).
Deze boetes worden opgelegd op basis van de Wet Mulder en verstuurd door het CJIB. Bij deze boetes is het van belang dat er voldoende bewijs is dat je de aan jou verweten gedraging hebt begaan en dat je bent staande gehouden als daar een mogelijkheid toe was.
Je kunt deze boete in eerste instantie bij de officier van justitie aanvechten. In de volksmond wordt dit vaak ‘bezwaar aantekenen’ genoemd, maar de juridische benaming is ‘beroep aantekenen’.
Boetes voor het niet-betaald hebben van parkeergeld (van de gemeente)
Op veel locaties is het verplicht om parkeergeld (parkeerbelasting) te betalen. Doe je dit niet, dan kan de gemeente een naheffingsaanslag parkeerbelasting opleggen om jou de niet-betaalde parkeerbelasting alsnog te laten betalen. Van een boete is formeel gezien dan ook geen sprake.
De naheffingsaanslag parkeerbelasting wordt opgelegd door of namens de gemeente die meent dat jij ten onrechte geen parkeerbelasting hebt betaald. Bij deze gemeente kun je bezwaar aantekenen als je het niet met de aanslag eens bent.
Nog een tip voor als je je parkeerboete gaat aanvechten: let bij een naheffingsaanslag altijd goed op of er wel echt sprake was van betaald parkeren, het juiste tarief in rekening is gebracht en of er wel sprake was van parkeren. Deze aanslag is in ieder geval onterecht als je wel parkeerbelasting hebt betaald, maar per ongeluk een verkeerd kenteken hebt ingetoetst.
Boetes voor het veroorzaken van overlast in de openbare ruimte (van de gemeente)
Steeds vaker leggen gemeentes (onder meer Breda en Den Haag) boetes op voor parkeerovertredingen die overlast in de openbare ruimte veroorzaken. Deze boetes worden bijvoorbeeld opgelegd voor het parkeren in de berm of het parkeren in de groenstrook. Tegen deze boete kun je bezwaar aantekenen bij de gemeente. Bij deze boetes is het van belang dat er voldoende bewijs is dat je de aan jou verweten gedraging hebt begaan en dat die gedraging ook echt strafbaar is op basis van een plaatselijke verordening.
Tip 2: Vraag om het dossier
Vraag voordat je inhoudelijk op de zaak ingaat altijd het dossier in jouw zaak op. Dit doe je door een voorlopig bezwaarschrift in te dienen waarin je aangeeft dat je het oneens bent met de boete en vraagt om toezending van alle op de zaak betrekking hebbende stukken. Zo zorg je dat je over dezelfde informatie beschikt als degene die jouw bezwaar gaat beoordelen. Aan de hand van die stukken kun je vervolgens jouw verdedigingsstrategie bepalen. Dit is een verstandige zet en een handige tip als jij je parkeerboete aanvecht, omdat je er zo bijvoorbeeld achter kunt komen dat in het geheel geen bewijs is dat je de gedraging hebt begaan, de agent geen goede reden had om van staandehouding af te zien of dat het helemaal niet jouw auto is (omdat de gemeente het kenteken verkeerd heeft gelezen).
Tip 3: Licht je het bezwaar liever mondeling toe? Vraag dan om een hoorzitting!
Ook is het een goede tip om bij het aanvechten van je parkeerboete te vragen om een hoorzitting, zodat je jouw bezwaren mondeling kunt toelichten. Je hebt in een bezwaar of beroepsprocedure altijd het recht om te worden gehoord. Het is doorgaans wel verstandig om te vragen om een hoorzitting.
Voorbeeld bezwaarschriften
Voorbeeld beroepschrift bij parkeerboete van het CJIB
Voorbeeld bezwaarschrift naheffingsaanslag
Voorbeeld bezwaarschrift parkeerboete overlast in openbare ruimte
Geacht college,
Hierbij teken ik bezwaar aan tegen de aan mij opgelegde bestuurlijke boete met [boetenummer]. Ik ben het niet met deze boete eens. Hieronder licht ik mijn bezwaar toe.
Op grond van artikel 7:4, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht heb ik recht op de op de zaak betrekking hebbende stukken. Ik verzoek u daarom om mij een afschrift van het dossier toe te sturen.
Hoogachtend,
Wij vechten kosteloos jouw boete aan!
Wat zeggen anderen over ons?
Ja, het is vaak nuttig om bewijsmateriaal te verzamelen dat je onschuld ondersteunt. Denk aan foto’s, getuigenverklaringen of documentatie die je zaak kan versterken.
De termijn voor bezwaar maken tegen een parkeerboete kan variëren, maar meestal is dit binnen zes weken na ontvangst van de boete. Zorg ervoor dat je de termijn kent en tijdig bezwaar maakt.
Nee, niet elke boete is aanvechtbaar. Het hangt af van de specifieke omstandigheden en de wetgeving die van toepassing is op de boete. We raden aan om altijd deskundig advies in te winnen om te bepalen of je een sterke zaak hebt.