Parkeerboete in Utrecht

In Utrecht bestaan twee soorten parkeerboetes: boetes voor het niet betalen van parkeergeld (een naheffingsaanslag parkeerbelasting) en boetes voor parkeren waar dat niet is toegestaan (een boete op basis van de Wet Mulder). Op deze pagina lees je alles over parkeerboetes in Utrecht.

Bezwaar maken tegen je parkeerboete in Utrecht?

Wat kost een parkeerboete in de gemeente Utrecht?

Boetes voor parkeren waar dat niet is toegestaan variëren in hoogte. Voor parkeren buiten een parkeervak is de boete bijvoorbeeld € 109,00. De boete voor het parkeren op een gereserveerde gehandicapten parkeerplaats (R402c) is daarentegen maar liefst € 419,00. Er zit dus nogal wat verschil tussen de hoogte van boetes.

De kosten voor een parkeerboete wegens het niet betalen van parkeergeld is in 2022 € 66,50 in Utrecht. Bovenop dit bedrag moet je ook de kosten van een uur parkeergeld betalen. In Utrecht is dat in 2022: €3,22 en €5,88.

Hoe weet ik of ik een parkeerboete heb in Utrecht?

Boetes voor parkeren waar dat niet is toegestaan worden verstuurd door het CJIB. Deze boetes ontvang je vaak binnen enkele weken nadat de overtreding is geconstateerd thuis. Vaak staat de boete al iets eerder in het Digitaal Loket van het CJIB (de boete staat daar alleen als de auto op jouw naam staat). 

De boete voor het betalen van te weinig parkeergeld ontvang je (vaak binnen een week) per brief van de gemeente Utrecht.

Bezwaar aantekenen tegen een parkeerboete in Utrecht

Als je het niet eens bent met een parkeerboete in Utrecht, zoals een boete na een verkeerd kenteken te hebben ingevuld, moet je binnen zes weken na dagtekening van de boete bezwaar aantekenen. 

Als het een boete van de gemeente is, dien je het bezwaar in bij de BghU (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht). Heb je een boete van het CJIB (boete op basis van de Wet Mulder) ontvangen, dan kun je in bezwaar (officieel: administratief beroep) bij de officier van justitie.

verkeersboete

 

Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Onze ervaring is dat bezwaar maken bijna altijd loont. Met parkeerboetes wegens het niet betalen van parkeergeld gaat erg veel mis. Onze juristen weten daarom vaak een grond te vinden op basis waarvan de boete moet worden vernietigd.

Het bezwaar kan onder andere slagen omdat je:
– aan het laden en lossen was;
– onderweg was naar de parkeerautomaat;
– wel parkeergeld had betaald, maar voor een verkeerd kenteken;
– geen parkeergeld verschuldigd was.

Bij boetes van het CJIB voor parkeerovertredingen in Utrecht is onze ervaring dat 1 op de 3 bezwaren slaagt.

Gratis bezwaarschrift door een gespecialiseerde jurist

Bezwaar aantekenen kan veel werk en tijd kosten. Niet getreurd, want onze juristen staan voor je klaar. Wekelijks behandelen zij tientallen zaken zoals die van jou. In sommige zaken gaan ze zelfs naar de rechtbank of het gerechtshof om jouw gelijk te halen. Ondertussen heb jij er verder geen omkijken naar. Bezwaartegenverkeersboetes.nl regelt namelijk verder alles. Wist je dat de meeste bezwaren voor parkeerboetes in Amsterdam worden ingediend? Ook als je dus geen boete hebt gekregen in Utrecht maar een andere stad, staan we voor je klaar! Zo ook als jij bijvoorbeeld in gemeente Rotterdam parkeerboete bezwaar wilt maken.

De wet bepaalt dat wanneer je in bezwaar gaat tegen een boete en daardoor blijkt dat de boete onterecht is opgelegd, de overheid de kosten voor een jurist moet vergoeden. Indien wij jouw zaak winnen, betaalt de overheid dus onze vergoeding. Winnen we niet, dan brengen wij geen kosten in rekening. Daardoor is bij ons een boete indienen voor jou helemaal kosteloos.

Ja, het is mogelijk om bezwaar te maken tegen een parkeerboete in Utrecht als je niet in Nederland woont. Dien je parkeerboete gratis in en wij maken jouw bezwaarschrift duidelijk voor de gemeente. 

Nee, je bezwaar indienen kan bij ons helemaal gratis. Belangrijk is wel dat jij je boete betaald. Als vervolgens door ons je bezwaar gegrond wordt verklaard, krijg je het bedrag terug! 

Je hebt zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen een parkeerboete in Utrecht. Deze termijn gaat in op de dag na de datum waarop de boete is opgelegd. Het is belangrijk om binnen deze termijn bezwaar te maken, anders is het niet meer mogelijk om het bezwaar in te dienen en moet je de boete alsnog betalen.

Jouw voordelen