Parkeer je een auto op straat, dan ben je in veel gevallen ‘parkeerbelasting’ verschuldigd. Parkeerbelasting is de juridische naam van het parkeergeld dat gemeenten mogen heffen om parkeren in hun gemeente te reguleren.
Betaal je geen parkeerbelasting, dan kan de gemeente een naheffingsaanslag parkeerbelasting opleggen. In dit artikel behandelen we alle ins en outs van de naheffingsaanslag parkeerbelasting.
Bezwaar maken tegen je parkeerboete?
Wat is een naheffingsaanslag parkeerbelasting?
Ben je ergens, bijvoorbeeld in Amsterdam, parkeerbelasting verschuldigd en betaal je die niet, dan kan de gemeente Amsterdam een naheffingsaanslag parkeerbelasting opleggen. Dit kan alleen als de parkeerbelasting niet betaald is. De naheffingsaanslag wordt in verreweg de meeste gevallen opgelegd aan de kentekenhouder van het voertuig.
Goed om te weten is dat een naheffingsaanslag alleen mag worden opgelegd als sprake is van parkeren. Was er geen sprake van parkeren, maar van laden en lossen of het in- of uitstappen van personen, dan kan dus geen naheffingsaanslag parkeerbelasting worden opgelegd. In dit geval kun je bezwaar indienen voor deze naheffingsaanslag.
Hoe hoog is een naheffingsaanslag parkeerbelasting?
Een naheffingsaanslag parkeerbelasting bestaat altijd uit twee onderdelen: de kosten van de naheffingsaanslag en de na te heffen parkeerbelasting.
Voor de berekening van de hoogte van de kosten van de naheffingsaanslag gelden landelijke regels. Er geldt bijvoorbeeld een landelijk maximumbedrag, dat is voor 2023 € 72,90. Het komt regelmatig voor dat gemeenten de hoogte van de kosten niet goed berekenen, waardoor de naheffingsaanslag na bezwaar moet worden vernietigd.
De hoogte van de parkeerbelasting is vaak een bedrag dat varieert van € 0,10 tot enkele euro’s. Het komt ook voor dat gemeenten een heel hoog bedrag als dagtarief in rekening brengen. De rechter keurt het hanteren van dagtarieven niet altijd goed. In een van onze zaken tegen de gemeente Diemen vernietigde de rechtbank een naheffingsaanslag omdat het dagtarief vermeld in de parkeerboete in strijd was met de wet.
Bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag parkeerbelastingen
Uit cijfers van verschillende gemeenten blijkt dat bezwaar maken loont. In Amsterdam werd in 2019 in 66% van de gevallen het bezwaar toegewezen in Utrecht was dat maar liefst 75%. In Rotterdam werd in 2020 80% van de bezwaren toegewezen.
Bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag parkeerbelasting loont dus. Veelvoorkomende redenen waarom een naheffingsaanslag wordt vernietigd, zijn de volgende:
– geen sprake van parkeren, maar van laden of lossen of in- of uitstappen van personen;
– wel parkeerbelasting betaald, maar een verkeerd kenteken (bijvoorbeeld in Parkmobile) ingetoetst;
– je mocht ter plaatse maximaal een uur parkeren en voor dat uur heb je wel betaald;
– je was op het moment van de controle parkeerbelasting aan het betalen;
– de hoogte van de kosten is onjuist vastgesteld;
– de scanauto heeft een onjuist kenteken geregistreerd.
Gratis bezwaarschrift door een gespecialiseerde jurist
Bezwaar maken tegen een boete voor parkeren kan veel tijd en moeite kosten. Maar geen zorgen, onze juristen zijn er om je te helpen. Elke week behandelen zij tientallen zaken, waaronder die van jou. In sommige gevallen gaan ze zelfs naar de rechtbank of het gerechtshof om jouw gelijk te halen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, Bezwaartegenverkeersboetes.nl regelt alles voor je op gebied van bezwaar indienen tegen verkeersboetes.
Volgens de wet moet de overheid de kosten voor een jurist vergoeden als blijkt dat een boete onterecht is opgelegd nadat je je boete hebt aangevochten. Als we jouw zaak winnen, betaalt de overheid dus onze vergoeding. Als we niet winnen, brengen wij geen kosten in rekening. Daardoor is het voor jou helemaal kosteloos om je boete in te dienen bij ons.
Een naheffingsaanslag parkeerbelasting is een boete die wordt opgelegd aan voertuigen die geen geldig parkeerkaartje hebben of niet betalen voor parkeren via een app of sms. De aanslag wordt meestal uitgeschreven door een parkeerwachter en moet binnen een bepaalde termijn betaald worden. Als de aanslag niet op tijd betaald wordt, kan er een verhoging volgen.
Ja, je kunt bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag parkeerbelasting als je het er niet mee eens bent. Dit moet binnen zes weken na ontvangst van de aanslag. Het is belangrijk om goede argumenten te hebben en eventuele bewijsstukken te verzamelen om je bezwaar te onderbouwen.
Je kunt een naheffingsaanslag parkeerbelasting voorkomen door te zorgen dat je altijd een geldig parkeerkaartje hebt of betaalt via een app of sms als dat mogelijk is. Controleer altijd de parkeerregels voordat je parkeert en houd in de gaten of er eventuele afwijkende regels gelden op bepaalde dagen of tijden.