Een onterechte boete is vervelend en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af zijn. In dit artikel leg ik je uit wat de kosten zijn voor het aanvechten van een verkeersboete. Ik heb het dan over zogeheten ‘mulderboetes’. Mulderboetes zijn de verkeersboetes die door het CJIB worden opgestuurd. Je herkent ze aan de M in de rechterbovenhoek.
Heel veel geduld
Allereerst heb je voor het aanvechten van een boete geduld nodig. Het kost namelijk behoorlijk wat tijd.
Eerst moet je administratief beroep instellen bij de officier van justitie. Ben je het oneens met de beslissing van de officier dan moet je naar de rechter. Voor allebei die procedures geldt dat ze een soms wel half jaar of langer kunnen duren. Tegen de tijd dat de rechter een uitspraak heeft gedaan, ben je in veel gevallen al een jaar verder.
In sommige gevallen moet je zelfs in hoger beroep om je gelijk te halen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, waar deze zaken in hoger beroep worden behandeld, heeft het erg druk en doet er vaak minstens anderhalf jaar over om een uitspraak te doen.
De nodige frustratie
Een boete aanvechten kost niet alleen tijd, maar ook de nodige frustratie. Bereid je daar maar vast op voor.
De officier van justitie gaat in zijn beslissing in veel gevallen niet of slecht in op jouw bezwaren. Vaak voorziet hij zijn beslissing namelijk van een nietszeggende onderbouwing en gaat hij zonder reden voorbij aan een verzoek om stukken of een verzoek om te worden gehoord. In veel gevallen mag hij die verzoeken niet eens negeren.
Daarnaast heb je bij het aanvechten van een verkeersboete te maken met het ‘bestuursprocesrecht’. Het bestuursprocesrecht bepaalt de regels van de procedures tussen jou (als burger) en de overheid. In het bestuursprocesrecht gelden strenge regels. Wanneer je bijvoorbeeld een dag te laat bent met het indienen van je beroepschrift, neemt de officier van justitie of de rechter je beroep helemaal niet meer inhoudelijk in behandeling. Zorg dus dat je je aan de voorschriften houdt!
Een klein beetje geld
Geld heb je pas nodig als je het oneens bent met de beslissing van de officier van justitie. Ga je in beroep tegen de beslissing van de officier, dan moet je ‘zekerheid stellen’. Je moet dan het bedrag van de boete betalen, maar maximaal € 234,00.
Deze verplichting is in de wet opgenomen om te voorkomen dat mensen het betalen van de boete gaan uitstellen door beroep in te stellen. Geeft de rechter je gelijk, dan krijg je het geld netjes terug. In feite kost het aanvechten van de boete, op de kosten van een paar postzegels na, je dus niets
Bespaar jezelf tijd, frustratie en geld!
Heb je na het lezen van het bovenstaande niet meer zoveel zin om je eraan te wagen? No worries! Bezwaartegenverkeersboetes.nl staat voor je klaar. Ons team van juristen vecht wekelijks tientallen boetes aan en is gespecialiseerd in het verkeersrecht.
We helpen je helemaal gratis. Als professioneel rechtsbijstandverlener krijgen wij een vast bedrag van de overheid wanneer we jouw zaak winnen. Voor jou is Bezwaartegenverkeersboetes.nl dan ook geheel kosteloos!
Waar wacht je nog op? Dien direct je boete in en wij gaan voor je aan de slag!