Kan ik uitstel krijgen voor het maken van bezwaar?

Een verkeersboete aanvechten kost tijd. Veel mensen schuiven zo’n klus dan ook voor zich uit. Sommigen laten deze klus zelfs zo lang liggen, dat ze te laat zijn met maken van het bezwaar. Dat is zonde. Wanneer je namelijk te laat bent, wordt de zaak niet meer inhoudelijk bekeken.

Een boete aanvechten, doe je door beroep aan te tekenen tegen de boete bij de officier van justitie.

Een vraag die wij vaak krijgen is of er uitstel kan worden verleend voor het aantekenen van beroep bij de officier van justitie. Hoewel uitstel in principe niet mogelijk is, is er wel iets wat je kunt doen om meer tijd te krijgen voor het schrijven van je beroepschrift. Hieronder leg ik uit hoe dat werkt.

Beroep aantekenen voor pro’s

Een beroepschrift moet een bepaalde inhoud hebben. In het beroepschrift moet je schrijven wie je bent, op welke dag je de brief schrijft en met welke boete je het niet eens bent. Dat laatste doe je door het CJIB-nummer te noemen.

Ook moet je uitleggen waarom je het niet met de boete eens bent. De redenen waarom je het niet met de boete eens bent, worden de gronden van het beroep genoemd.

Wanneer de officier van justitie constateert dat je beroepschrift niet de vereiste inhoud heeft, moet hij je een termijn geven om dat te herstellen. Wat veel professionals daarom doen is het niet vermelden van de gronden van het beroep in hun eerste beroepschrift. In plaats daarvan vragen zij om een termijn om de gronden van het beroep in te dienen. Zo’n beroepschrift zonder gronden wordt een pro-forma beroepschrift genoemd.

Dit pro-forma beroepschrift dien je op tijd in, waardoor je binnen de beroepstermijn blijft. Vervolgens constateert de officier van justitie dat het beroepschrift niet aan de gestelde eisen voldoet en moet hij je een termijn geven om dit te herstellen. Vaak krijg je van de officier van justitie een termijn van vier weken om de gronden aan te vullen. Juristen, advocaten en andere professionals die vaak beroep aantekenen gebruiken bijna altijd deze methode.

Door een beroepschrift in te dienen zonder beroepsgronden, kun je dan ook wat extra tijd krijgen om het inhoudelijke deel van je beroepschrift voor te bereiden. Super handig als je last hebt van uitstelgedrag ;-).

via GIPHY

Bonustip: Vraag naar de stukken!

Wil je je boete als een echte pro aanvechten, vraag dan ook ook het dossier van de boete op. Het is namelijk wel zo handig om te weten wat daar in staat. Bovendien heb je er recht op. Neem daarom altijd de volgende tekst op in je beroepschrift:

“Op grond van artikel 7:18, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht heb ik recht op de op de zaak betrekking hebbende stukken. Ik verzoek u daarom om mij het zaakoverzicht en (eventuele) foto’s van de gedraging te verstrekken en mij een nadere termijn te geven om de gronden van dit beroep aan te vullen.”

Wil je tijd besparen?

Een boete aanvechten kost tijd en werk. Bespaar jezelf die tijd en moeite en laat ons jouw boete aanvechten. Voor jou zijn onze diensten helemaal kosteloosAls professioneel rechtsbijstandverlener krijgen wij een vast bedrag van de overheid wanneer we jouw zaak winnen.

Waar wacht je nog op? Dien direct je boete in en wij gaan voor je aan de slag!

Laat je boete door ons aanvechten!