Je krijgt een boete, maar je was ergens anders toen de overtreding werd begaan. Hoe pak je dat aan?

Stel je voor: je krijgt een verkeersboete, maar je was ergens anders op het moment dat de verkeersovertreding werd begaan. In zo’n geval wil je natuurlijk van die boete af. Daarvoor moet je administratief beroep aantekenen tegen de verkeersboete. Je moet dan aannemelijk maken dat je de verkeersovertreding niet hebt kunnen begaan. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel geef ik antwoord op die vraag.

Kentekenaansprakelijkheid

Enkel aantonen dat je zelf ergens anders was op het moment dat de verkeersovertreding werd begaan is onvoldoende. De wet bepaalt namelijk dat wanneer de politieagent (of toezichthouder) niet kan vaststellen wie de bestuurder is van het voertuig, de boete kan worden opgelegd aan de kentekenhouder van het voertuig. Reed er iemand anders in een auto die op jouw naam staat, dan kan de boete aan jou worden opgelegd (uitzonderingen daargelaten).

Het aannemelijk maken van je eigen ‘alibi’ is dus niet genoeg. Je moet dus mogelijk ook aannemelijk maken dat de betreffende auto ergens anders was.

Bewijslast

In principe geldt ook voor verkeersboetes de zogeheten ‘onschuldpresumptie’. Dat betekent dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. Wanneer je een verkeersboete aanvecht, hoef je dus geen bewijs te leveren van je onschuld. Wel wordt er van je verwacht dat je door middel van concrete feiten en omstandigheden een begin van bewijs aandraagt.  Het is dus zeker niet zo dat je achterover kunt leunen. Je moet de boete tijdig aanvechten. Anders wordt de boete namelijk onherroepelijk en kun je er niets meer tegen doen.

Hoe lever je een begin van bewijs?

In principe kun je alle middelen gebruiken die je voorhanden hebt. Je kunt iemand een verklaring laten afleggen dat jij en je auto de hele dag op dezelfde plek zijn geweest (bijvoorbeeld je collega of je baas). Ook kun je bijvoorbeeld GPS-data gebruiken om aan te geven waar jij en/of je auto waren ten tijde van de overtreding. Daarnaast zou je bijvoorbeeld beelden van een beveiligingscamera kunnen gebruiken of iets dergelijks. Je kunt in principe alles gebruiken wat je wenst, dus zorg dat je zo volledig mogelijk bent.

Heb je hulp nodig met het aanvechten van een verkeersboete? Wij helpen je gratis verder. Dien direct je boete in.

Laat je boete door ons aanvechten!