Boete voor parkeren binnen 5 meter vanaf de kruising (feitcode R397a): wanneer onterecht?

Een boete die wij met regelmaat behandelen, is de boete voor parkeren binnen 5 meter vanaf de kruising. Deze boete is € 110,- (exclusief administratiekosten) en heeft als feitcode R397a. 

Hieronder behandel ik wat de boete voor parkeren binnen 5 meter vanaf de kruising inhoudt. Vervolgens behandel ik de verschillende redenen waarom de boete onterecht kan zijn.

Heb jij onterecht een boete met feitcode R397a ontvangen?

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor parkeren binnen 5 meter vanaf de kruising (feitcode R397a) in?

Het parkeren binnen 5 meter vanaf de kruising is een overtreding van artikel 24 lid 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Deze regel is bedoeld om de verkeersveiligheid te waarborgen en de doorstroming van het verkeer op kruispunten niet te hinderen. Het doel is om de zichtbaarheid van bestuurders te verbeteren, waardoor ongelukken en opstoppingen worden voorkomen.

Wat valt onder de kruising?

De kruising is het weggedeelte waar twee wegen elkaar kruisen. Waar de wegen kruisen wordt het ‘kruisingsvlak’ genoemd. Het is niet toegestaan om binnen vijf meter vanaf het kruisingsvlak te parkeren. De je dit wel, dan kun je een parkeerboete met de feitcode R397a ontvangen.

Is jouw boete voor parkeren binnen vijf meter van de kruising (R397a) terecht?

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, behandelen we hieronder enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete met feitcode R397a voor het parkeren binnen vijf meter van de kruising met succes aan te vechten

Geen sprake van parkeren

De boete met feitcode R397a voor parkeren binnen vijf meter van de kruising is natuurlijk niet terecht als geen sprake is van parkeren.
 
Parkeren is – makkelijk gezegd – het neerzetten van de auto, langer dan nodig om iemand te laten in- of uitstappen of om te laden en lossen. Heeft het voertuig enkel stilgestaan om goederen te laden en lossen, dan mag je dus gewoon met de auto stilstaan.
 
Het is de ambtenaar die moet aantonen dat sprake was van parkeren. Vaak gebeurt dat doordat de ambtenaar in zijn verklaring opneemt dat hij gedurende een zekere tijd (bijvoorbeeld 5 of 10 minuten) geen activiteiten rondom het voertuig heeft waargenomen.
 
Is er een dergelijke verklaring door hem afgelegd, dan wordt ervan uitgegaan dat sprake is van parkeren.  In zo’n geval is het aan jou om het tegendeel aannemelijk te maken. Dit kun je doen door je stelling dat sprake is van laden en lossen te onderbouwen met bijvoorbeeld getuigenverklaringen en andere bewijsstukken. Je moet dan ook kunnen aantonen dat het laden en lossen niet langer dan noodzakelijk heeft geduurd én dat het om grote of zware spullen ging.

Niet binnen vijf meter van de kruising

Uiteraard mag de boete met feitcode R397a ook voor parkeren binnen vijf meter van de kruising ook alleen worden opgelegd wanneer het voertuig binnen vijf meter van de kruising stond. Het komt regelmatig voor dat de ambtenaar niet zo goed weet waar de kruising eindigt, waardoor hij te snel aanneemt dat het voertuig binnen vijf meter van de kruising stond. 

Bovendien is het altijd goed om na te gaan of de afstand niet meer is dan vijf meter. Ook dit hebben wij vaak aan de hand gehad.

Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn

Naast de eerder vermelde redenen waarom een boete voor feitcode R397a onterecht kan zijn, spelen ook de volgende punten een rol. Deze punten kunnen van toepassing zijn op elke boete.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden.

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid stilgestaan bij de boete voor parkeren binnen vijf meter van de kruising (feitcode R397a). Ik hoop dat je waardevolle informatie uit dit artikel hebt gehaald. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom is het ten zeerste aan te raden om deskundig juridisch advies in te winnen. Onze ervaren juristen staan voor je klaar om de specifieke omstandigheden van jouw zaak te beoordelen en de meest effectieve verdedigingsstrategie te bepalen. Je staat er niet alleen voor in de strijd tegen onterechte boetes. Je kunt gemakkelijk jouw boete indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl. Wij kunnen je gratis bijstaan in de procedure van het aanvechten van jouw boete en regelen alles op gebied van bezwaar tegen verkeersboetes.
 
Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Om aan te tonen dat je voertuig alleen stil heeft gestaan voor laden en lossen, kun je getuigenverklaringen gebruiken van mensen die hebben gezien dat je actief goederen aan het laden of lossen was. Daarnaast kunnen foto’s of video’s van het laden of lossen als bewijs dienen. Ook bonnetjes of facturen van de betreffende goederen kunnen helpen om aan te tonen dat je activiteiten rondom het voertuig hebt uitgevoerd.

Als je twijfels hebt over de juistheid van de afstandsmeting tot de kruising na het ontvangen met een boete met feitcode R397a, is het verstandig om foto’s of andere visuele bewijzen te verzamelen die de feitelijke afstand laten zien. Je kunt ook Google Maps of andere online kaartdiensten gebruiken om de afstand van het voertuig tot de kruising nauwkeurig te meten en dit als ondersteunend bewijsmateriaal presenteren bij het aanvechten van de boete.

Jouw voordelen