Boete voor onnodig geluid veroorzaken (R522), wanneer onterecht?

Een boete die wij regelmatig met succes aanvechten is de boete voor onnodig geluid veroorzaken, met feitcode R522. De kosten voor een boete voor onnodig geluid veroorzaken is € 289,- inclusief administratiekosten. 

Hieronder behandel ik wat de boete voor onnodig geluid veroorzaken inhoudt. Vervolgens behandel ik de verschillende redenen waarom de boete onterecht kan zijn.

Heb jij onterecht een boete met feitcode R522 ontvangen?

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor onnodig geluid veroorzaken (feitcode R522) in?

Het onnodig veroorzaken van geluid is een overtreding van artikel 57 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

onnodig geluid veroorzaken bezwaar boete auto

Deze regel is bedoeld om overlast en hinder door voertuigen tegen te gaan. Het gaat om geluid met het voertuig en niet om geluidssignalen (zoals claxonneren).

Wat valt onder onnodig geluid?

Uit jurisprudentie blijkt dat van onnodig geluid sprake is wanneer geluid wordt veroorzaakt dat sterker is dan het geluid dat het rijden met een naar de eisen van de tijd normaal ingerichte auto onvermijdelijk veroorzaakt. Het geluid moet het normale, geaccepteerde, door auto’s veroorzaakte geluid te boven gaan.

Is jouw boete voor onnodig geluid veroorzaken met de auto (feitcode R522) terecht?

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, behandelen we hieronder enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete met feitcode R522 voor het onnodig geluid veroorzaken met succes aan te vechten.

Geen sprake van onnodig geluid

De boete met feitcode R522 voor onnodig geluid veroorzaken is natuurlijk niet terecht als geen sprake is van onnodig geluid. 
 
Verder ziet onnodig geluid niet op geluidsignalen. Een boete  voor onnodig geluid veroorzaken mag niet worden opgelegd als sprake is van claxonneren.

Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn

Naast de eerder vermelde redenen waarom een boete voor feitcode R522 onterecht kan zijn, spelen ook de volgende punten een rol. Deze punten kunnen van toepassing zijn op elke boete.
  • Boetes met feitcode R522 zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete voor het maken van onnodig geluid moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet opgelegd zijn aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid stilgestaan bij de boete voor onnodig geluid veroorzaken (feitcode R522). Ik hoop dat je waardevolle informatie uit dit artikel hebt gehaald. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom raden wij het aan om deskundig juridisch advies in te winnen. Onze ervaren juristen staan voor je klaar om de specifieke omstandigheden van jouw zaak te beoordelen en de meest effectieve verdedigingsstrategie te bepalen. Je staat er niet alleen voor in de strijd tegen onterechte boetes. Je kunt gemakkelijk jouw boete indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl. Wij kunnen je gratis bijstaan in de procedure van het aanvechten van jouw boete en regelen alles op gebied van bezwaar tegen verkeersboetes
 
Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Harm Rijpstra
Harm Rijpstra
Zeer tevreden en dat kan ook niet anders als de boete vernietigd wordt. Ik raad ze aan bij iedereen die ik ken! Onlangs nog berichten in de media dat overheden vinden dat dit soort bedrijven zorgen voor veel extra werk. Tsja, hoe zou dat komen? Misschien eerst eens kijken naar de kwaliteit van het werk van je BOA’s?
Ingrid de Waard
Ingrid de Waard
De bezwaarprocedure tegen de parkeerboete die ik afgelopen februari heb gekregen is keurig afgehandeld en de boete wordt nu door de gemeente vernietigd. Ik ben goed op de hoogte gehouden en hoefde alleen de boete en mijn parkeerticket te mailen voor deze service. De procedure heeft uiteindelijk een half jaar geduurd, maar ik hoefde de boete niet te betalen zolang de procedure liep. Prima dus!
Bob Pieters
Bob Pieters
Onterecht een boeten gekregen voor het vasthouden van een electrisch apparaat. Eigen bezwaarschrift werd afgewezen. Bezwaar tegen verkeersboete door deze organisatie heeft mij goed geholpen. Mijn boete is vernietigt. Bedankt.
Hanya Lyoum
Hanya Lyoum
Mijn verkeers boete is komen te vervallen! Ik wil jullie bedanken voor alle moeite en inspanning.

“Geluid met het voertuig” verwijst naar lawaai dat door het voertuig zelf wordt geproduceerd, zoals uitlaatgeluid, terwijl “geluidssignalen” betrekking heeft op zaken zoals claxonneren. De boete heeft betrekking op onnodig geluid van het voertuig.

Het geluid moet sterker zijn dan wat normaal is voor een goed ingerichte auto volgens moderne normen. Als jouw geluidsniveau binnen deze grenzen valt, is de boete voor onnodig geluid veroorzaken mogelijk onterecht.

Naast de financiële gevolgen, kunnen er andere implicaties zijn, zoals invloed op je rijbewijs of verzekering. Overweeg deze aspecten voordat je besluit om al dan niet bezwaar te maken.

Laat je boete door ons aanvechten!