Boete voor onnodig geluid veroorzaken (R522), wanneer onterecht?

Een boete die wij regelmatig met succes aan te vechten is, is de boete met feitcode R522. De kosten voor een boete voor onnodig geluid veroorzaken zijn € 289,- inclusief administratiekosten. 

Hieronder behandel ik wat de boete voor onnodig geluid veroorzaken inhoudt. Vervolgens behandel ik de verschillende redenen waarom de boete onterecht kan zijn.

Heb jij onterecht een boete met feitcode R522 ontvangen?

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor onnodig geluid veroorzaken (feitcode R522) in?

Het onnodig veroorzaken van geluid is een overtreding van artikel 57 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

onnodig geluid veroorzaken bezwaar boete auto

Deze regel is bedoeld om overlast en hinder door voertuigen tegen te gaan. Het gaat om geluid met het voertuig en niet om geluidssignalen (zoals claxonneren).

Wat valt onder onnodig geluid?

Uit jurisprudentie blijkt dat van onnodig geluid sprake is wanneer geluid wordt veroorzaakt dat sterker is dan het geluid dat het rijden met een naar de eisen van de tijd normaal ingerichte auto onvermijdelijk veroorzaakt. Het geluid moet het normale, geaccepteerde, door auto’s veroorzaakte geluid te boven gaan.

Is jouw boete voor onnodig geluid veroorzaken met de auto (feitcode R522)terecht?

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, behandelen we hieronder enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete met feitcode R522 voor het onnodig geluid veroorzaken met succes aan te vechten

Geen sprake van onnodig geluid

De boete met feitcode R522 voor onnodig geluid veroorzaken is natuurlijk niet terecht als geen sprake is van onnodig geluid. 
Verder ziet onnodig geluid niet op geluidsignalen. Een boete  voor onnodig geluid veroorzaken mag niet worden opgelegd als sprake is van claxonneren.

Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn

Naast de eerder vermelde redenen waarom een boete voor feitcode R522 onterecht kan zijn, spelen ook de volgende punten een rol. Deze punten kunnen van toepassing zijn op elke boete.
  • Boetes met feitcode R522 zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de agent.
  • De boete voor het maken van onnodig geluid moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet opgelegd zijn aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder staande te houden.

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid stilgestaan bij de boete voor onnodig geluid veroorzaken (feitcode R522). Ik hoop dat je waardevolle informatie uit dit artikel hebt gehaald. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom raden wij het aan om deskundig juridisch advies in te winnen. Onze ervaren juristen staan voor je klaar om de specifieke omstandigheden van jouw zaak te beoordelen en de meest effectieve verdedigingsstrategie te bepalen. Je staat er niet alleen voor in de strijd tegen onterechte boetes. Je kunt gemakkelijk jouw boete indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl. Wij kunnen je gratis bijstaan in de procedure van het aanvechten van jouw boete en regelen alles op gebied van bezwaar tegen verkeersboetes.

Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Jouw voordelen