Een boete die wij regelmatig met succes aanvechten is de boete voor onnodig geluid veroorzaken, met feitcode R522. De kosten voor een boete voor onnodig geluid veroorzaken is € 289,- inclusief administratiekosten.
Hieronder behandel ik wat de boete voor onnodig geluid veroorzaken inhoudt. Vervolgens behandel ik de verschillende redenen waarom de boete onterecht kan zijn.
Heb jij onterecht een boete met feitcode R522 ontvangen?
Inhoudsopgave
Wat houdt de boete voor onnodig geluid veroorzaken (feitcode R522) in?
Het onnodig veroorzaken van geluid is een overtreding van artikel 57 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.
Deze regel is bedoeld om overlast en hinder door voertuigen tegen te gaan. Het gaat om geluid met het voertuig en niet om geluidssignalen (zoals claxonneren).
Wat valt onder onnodig geluid?
Uit jurisprudentie blijkt dat van onnodig geluid sprake is wanneer geluid wordt veroorzaakt dat sterker is dan het geluid dat het rijden met een naar de eisen van de tijd normaal ingerichte auto onvermijdelijk veroorzaakt. Het geluid moet het normale, geaccepteerde, door auto’s veroorzaakte geluid te boven gaan.
Is jouw boete voor onnodig geluid veroorzaken met de auto (feitcode R522) terecht?
Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, behandelen we hieronder enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete met feitcode R522 voor het onnodig geluid veroorzaken met succes aan te vechten.
Geen sprake van onnodig geluid
Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn
- Boetes met feitcode R522 zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
- De boete voor het maken van onnodig geluid moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
- De boete moet opgelegd zijn aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden.
Wij vechten kosteloos jouw boete aan!
Wat zeggen anderen over ons?
“Geluid met het voertuig” verwijst naar lawaai dat door het voertuig zelf wordt geproduceerd, zoals uitlaatgeluid, terwijl “geluidssignalen” betrekking heeft op zaken zoals claxonneren. De boete heeft betrekking op onnodig geluid van het voertuig.
Het geluid moet sterker zijn dan wat normaal is voor een goed ingerichte auto volgens moderne normen. Als jouw geluidsniveau binnen deze grenzen valt, is de boete voor onnodig geluid veroorzaken mogelijk onterecht.
Naast de financiële gevolgen, kunnen er andere implicaties zijn, zoals invloed op je rijbewijs of verzekering. Overweeg deze aspecten voordat je besluit om al dan niet bezwaar te maken.