Heb je een boete ontvangen voor het handelen in strijd met een geslotenverklaring voor alle voertuigen, bord C12 (feitcode R559), dan ben je mogelijk een weg ingereden waar dat niet mag. Het komt regelmatig voor dat dit soort boetes ten onrechte worden opgelegd.
Heb jij onterecht een boete ontvangen voor het handelen in strijd met een geslotenverklaring (bord C12)?
Inhoudsopgave
Wat is feitcode R559?
Feitcode R559 gaat over het handelen in strijd met een geslotenverklaring. Daarvoor kun je een boete ontvangen. Maar wat houdt de boete voor handelen in strijd met een geslotenverklaring (bord C12) in?

Wanneer is een boete voor handelen in strijd met bord C12 geldig?
Bevoegde ambtenaar
Bord C12 moet gepasseerd zijn
Waarschuwing gekregen (bij digitale handhaving)
De vijfminutenregel (bij digitale handhaving)
Geen sprake van een fuik (bij digitale handhaving)
Andere redenen waarom de boete voor feitcode R559 onterecht kan zijn
- Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
- De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
- De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden.
Was er van sommige voorwaarden geen sprake in jouw situatie? Vecht dan je boete met feitcode R559 aan.
Wij vechten kosteloos jouw boete aan!
Een geslotenverklaring is een verkeersteken dat aangeeft dat een bepaalde weg of straat is afgesloten voor verkeer. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er wegwerkzaamheden plaatsvinden of omdat er sprake is van een gevaarlijke situatie. Als er een geslotenverklaring geldt, mag je als automobilist niet inrijden of doorrijden op deze weg.
Feitcode R559 staat voor het negeren van een geslotenverklaring en kan leiden tot een boete van € 240,-. Als je deze boete niet betaalt, kan de Officier van Justitie besluiten om de zaak voor te leggen aan de rechter. Bij herhaling kan de boete nog hoger worden en kan er zelfs een rijontzegging worden opgelegd. Het is daarom belangrijk om goed op de verkeersborden te letten en geslotenverklaringen altijd te respecteren.