Boete voor gebruik van de busstrook, wanneer onterecht? (Feitcode R622)

In deze blog behandelen we de boete voor het gebruik van de busstrook, met feitcode R622. De boete voor het ten onrechte gebruiken van de busstrook bedraagt € 169,- inclusief administratiekosten. 

Lees verder om te begrijpen wat deze boete inhoudt en ontdek redenen waarom deze mogelijk onterecht is.

Heb jij onterecht een boete met feitcode R622 ontvangen?

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor het gebruik van de busstrook (feitcode R622) in?

De boete voor ten onrechte de busstrook gebruiken kan worden opgelegd wanneer je op een busbaan rijdt waarop het woord BUS is aangebracht, terwijl je geen lijnbus, autobus of tram bestuurd. Volgens artikel 81 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 mogen slechts de bestuurders van de hiervoor genoemde categorieën voertuigen gebruikmaken van een busstrook waarop het woord BUS is aangebracht. 

boete busstrook rijden

 

De boete voor het ten onrechte gebruiken (parkeren op of rijden over) van de busstrook bedraagt € 160,- (exclusief administratiekosten)

Is jouw boete voor het rijden of parkeren op de busstrook (feitcode R622) terecht?

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, behandelen we hieronder enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete voor het onterecht gebruiken van de busstrook met succes aan te vechten.

Geen sprake van een busstrook aangegeven door het woord BUS

De boete voor het ten onrechte rijden of parkeren op de busstrook met feitcode R622 is niet terecht als het woord BUS niet is aangebracht op het wegdek. Is bijvoorbeeld het woord LIJNBUS aangebracht op het wegdek of is de busstrook enkel aangeduid door een verkeersbord, dan is een onjuiste boete opgelegd
 

Andere redenen waarom de boete voor gebruik van de busstrook onterecht kan zijn

Naast de hiervoor vermelde redenen waarom een boete voor parkeren of rijden op de busstrook met feitcode R622 onterecht kan zijn, spelen ook de volgende punten een rol. Deze punten kunnen van toepassing zijn op elke boete.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder staande te houden. 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid stilgestaan bij de boete voor parkeren of rijden op de busstrook (feitcode R622). Ik hoop dat je waardevolle informatie uit dit artikel hebt gehaald. 

Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom staan onze gespecialiseerde juristen klaar om jou kosteloos bij te staan in de procedure van het aanvechten van jouw boete voor parkeren voor een inrit of uitrit. Ons ervaren team zal jouw zaak zorgvuldig analyseren en een strategie bepalen om de boete succesvol aan te vechten.

Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben bij het aanvechten van jouw boete, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via e-mail of WhatsApp. We zijn er om jou te helpen en ervoor te zorgen dat je niet onterecht opdraait voor een boete die mogelijk niet terecht is. Je kunt gemakkelijk jouw boete indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl.

Bedankt voor het lezen van dit artikel, en we hopen je binnenkort te kunnen assisteren bij het aanvechten van jouw boete voor het ten onrechte gebruiken van de busstrook.

Wat zeggen anderen over ons? 

Quinten Boosje
Quinten Boosje
2023-11-14
Een naar mijn mening onterechte boete hier ingediend. Heel simpel, kostte mij 2 minuten. Aantal weken later bericht dat de gemeente mijn boete heeft vernietigd 🥳 Jullie zijn meer dan geweldig, ik wil 6 sterren geven
Derk Bruintjes
Derk Bruintjes
2023-11-14
Mijn parkeerboete is met succes aangevochten bij de kantonrechter, de zaak was zo sterk dat de gemeente de boete heeft ingetrokken. Het heeft wel lang geduurd, van oktober 2022, tot november 2023, in de tussentijds geen update oid mogen ontvangen waardoor ik eigenlijk de moed al opgegeven had.
Angelika Luszczyk
Angelika Luszczyk
2023-11-13
Ze hebben mijn zaak eerlijk afgehandeld, ik raad het aan, ik ben zeer tevreden
Jeremy van der Staaij
Jeremy van der Staaij
2023-11-07
Via mijn vrouw (een oud collega van Indy) ben ik in contact gekomen met Indy. Het indienen via de website neemt slechts enkele minuten in beslag en de gehele afhandeling is gedaan zonder dat ik daar verder omkijken naar gehad heb! Ik raad het iedereen aan die een discutabele verkeersboete heeft ontvangen! Hartelijk dank! Je hebt ons mooi een (onterechte) boete van ruim €400,- bespaard!
Janny Haijema
Janny Haijema
2023-11-07
Prima organisatie! Verwerkt alle door jou aangeleverde spullen goed. Bij vragen of contact krijg je snel antwoord!
M Hababa
M Hababa
2023-11-06
Snel geregeld beste van de beste

De boete bedraagt € 160,- (exclusief administratiekosten), zoals vermeld in het artikel.

Ja, je kunt een boete krijgen, zelfs als je per ongeluk op een busstrook terechtkomt. Het is belangrijk om altijd attent te zijn op verkeersborden en wegmarkeringen.

Als het woord “BUS” niet duidelijk is aangegeven, kan de boete onterecht zijn. Je kunt bezwaar maken tegen de boete en wijzen op de onduidelijke aanduiding.

In de meeste gevallen moet je de boete betalen terwijl je bezwaar wordt behandeld. Als je bezwaar wordt toegekend, krijg je het bedrag terug.

Laat je boete door ons aanvechten!