Boete voor als bestuurder niet de rijbaan gebruiken, wanneer onterecht (R315a)?

In dit artikel gaan we dieper in op een verkeersboete die wij vaak tegenkomen: ‘als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door te rijden over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad’ (feitcode R315a). Hieronder lees je wat deze boete precies inhoudt en belangrijker nog, hoe je deze boete met succes kunt aanvechten.

Heb jij onterecht een boete ontvangen voor het niet gebruiken van de rijbaan (feitcode R315a)? 

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor het niet gebruiken van de rijbaan (R315a) in? 

Automobilisten moeten de rijbaan gebruiken. Zij mogen bijvoorbeeld geen gebruik maken van het trottoir of fietspad. Doen zij dit toch, dan riskeren zij de boete voor ‘als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door te rijden over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad’ (feitcode R315a).

De boete voor de hiervoor beschreven gedraging is € 160,- (exclusief administratiekosten). De boete voor niet gebruiken van de rijbaan wordt opgelegd door een agent of BOA en verstuurd door het CJIB. 

Is jouw boete voor niet gebruiken van de rijbaan terecht?

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, zijn er enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete voor het niet gebruiken van de rijbaan met succes aan te vechten.

Geen automobilist

De boete voor het niet gebruiken van de rijbaan kan in principe alleen aan automobilisten worden opgelegd. Werd de boete met feitcode R315a opgelegd aan jou terwijl je een scooter of fiets bestuurde, dan is de boete onterecht. 

Er was geen sprake van een trottoir, voetpad, fietspad, fiets/bromfietspad of ruiterpad

Verder kan de boete alleen worden opgelegd als werd gereden over een van de hiervoor genoemde weggedeelten. Was geen sprake van een dergelijk weggedeelte, dan is de boete ten onrechte opgelegd. 

Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn

Naast de eerder vermelde redenen waarom een boete voor feitcode R315a onterecht kan zijn, spelen ook de volgende punten een rol. Deze punten kunnen van toepassing zijn op elke boete.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid onderzocht wanneer een boete voor het niet gebruiken van de rijbaan (feitcode R315a) onterecht kan zijn. Ik hoop dat je waardevolle informatie uit dit artikel hebt gehaald. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom is het ten zeerste aan te raden om deskundig juridisch advies in te winnen. Onze ervaren juristen staan voor je klaar om de specifieke omstandigheden van jouw zaak te beoordelen en de meest effectieve verdedigingsstrategie te bepalen. Je staat er niet alleen voor in de strijd tegen onterechte boetes. Je kunt gemakkelijk jouw boete indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl. Wij kunnen je gratis bijstaan in de procedure van het aanvechten van jouw boete en regelen alles op gebied van bezwaar tegen verkeersboetes
 
Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Salem Ousadou
Salem Ousadou
2024-01-23
Mijn (onterechte) boete is door de gemeente vernietigd. Mesen van bezwaartegenverkeersboetes, veel dank voor jullie inspanningen!!!
Bija Mehic
Bija Mehic
2024-01-23
claudine Wielingen
claudine Wielingen
2024-01-16
Snelle en goede ondersteuning. Via mail goed bereikbaar reageren snel op vragen. Zeer tevreden met hun hulp.
soufgamer daghouj
soufgamer daghouj
2024-01-15
ik ben snel en vriendelijk geholpen en mijn boetes zijn door jullie inzet vernietigd hartelijk dank ! 👍
Robert Van Der Heijden
Robert Van Der Heijden
2024-01-09
Bij wegwerkzaamheden en een omleiding ben ik ergens een eenrichtingsverkeer ingereden en later een bon in de bus gekregen. Omdat dit heel onduidelijk was toch maar bezwaar laten maken en met succes!! Duidelijk in communicatie en geheel kosteloos dus prima service!
Yuki
Yuki
2024-01-04
Top mail gekregen van het begin van het jaar dat ze mijn boete hebben aangevochten met succes, duurde even maar was het uiteindelijk waard!
Jolanda Onstenk
Jolanda Onstenk
2024-01-04
Wat een fantastische hulp en heerlijke uitslag. Het was dan wel onze eigen schuld, maar toch. Geweldig en enorme dank
Regis Apostel
Regis Apostel
2024-01-03
Top!
willem putter
willem putter
2024-01-02
Zoiets kan alleen mogelijk zijn via deze dienst, perfect geregeld, en wat het nog bijzonder maakt de correspondentie met mij en het CJIB wordt geheel overgenomen, waarbij het wel door drukte bij de overheid wel lang duurt maar daar wordt je van op de hoogte gehouden. Ik zou een ieder aanraden alle boetes welke door je ontvangt, door te sturen naar Indy die weet er raad mee en vecht deze aan, en met goed gevolg mijn boete welke ik betaald had heb ik terug volledig terecht het honorarium aan deze dienst.

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, zijn er enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete met succes aan te vechten. Bijvoorbeeld als je geen automobilist was op het moment van de overtreding of als er geen sprake was van een trottoir, voetpad, fietspad, fiets/bromfietspad of ruiterpad.

Nee, in principe kan deze boete alleen aan automobilisten worden opgelegd. Als je een scooter of fiets bestuurde op het moment van de overtreding, is de boete onterecht.

Ja, boetes met feitcode R315a kunnen ook onterecht zijn als er onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent, als de boete niet duidelijk is volgens de wet, of als de boete is opgelegd aan de verkeerde persoon.

Schakel onze hulp in!