In dit artikel gaan we dieper in op een verkeersboete die wij vaak tegenkomen: ‘als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door te rijden over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad’ (feitcode R315a). Hieronder lees je wat deze boete precies inhoudt en belangrijker nog, hoe je deze boete met succes kunt aanvechten.
Heb jij onterecht een boete ontvangen voor het niet gebruiken van de rijbaan (feitcode R315a)?
Inhoudsopgave
Wat houdt de boete voor het niet gebruiken van de rijbaan (R315a) in?
Automobilisten moeten de rijbaan gebruiken. Zij mogen bijvoorbeeld geen gebruik maken van het trottoir of fietspad. Doen zij dit toch, dan riskeren zij de boete voor ‘als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door te rijden over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad’ (feitcode R315a).
De boete voor de hiervoor beschreven gedraging is € 160,- (exclusief administratiekosten). De boete voor niet gebruiken van de rijbaan wordt opgelegd door een agent of BOA en verstuurd door het CJIB.
Is jouw boete voor niet gebruiken van de rijbaan terecht?
Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, zijn er enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete voor het niet gebruiken van de rijbaan met succes aan te vechten.
Geen automobilist
De boete voor het niet gebruiken van de rijbaan kan in principe alleen aan automobilisten worden opgelegd. Werd de boete met feitcode R315a opgelegd aan jou terwijl je een scooter of fiets bestuurde, dan is de boete onterecht.
Er was geen sprake van een trottoir, voetpad, fietspad, fiets/bromfietspad of ruiterpad
Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn
- Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
- De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
- De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden.
Wij vechten kosteloos jouw boete aan!
Wat zeggen anderen over ons?
Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, zijn er enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete met succes aan te vechten. Bijvoorbeeld als je geen automobilist was op het moment van de overtreding of als er geen sprake was van een trottoir, voetpad, fietspad, fiets/bromfietspad of ruiterpad.
Nee, in principe kan deze boete alleen aan automobilisten worden opgelegd. Als je een scooter of fiets bestuurde op het moment van de overtreding, is de boete onterecht.
Ja, boetes met feitcode R315a kunnen ook onterecht zijn als er onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent, als de boete niet duidelijk is volgens de wet, of als de boete is opgelegd aan de verkeerde persoon.