Boete voor als bestuurder niet de rijbaan gebruiken, wanneer onterecht (R315a)?

In dit artikel gaan we dieper in op een verkeersboete die wij vaak tegenkomen: ‘als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door te rijden over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad’ (feitcode R315a). Hieronder lees je wat deze boete precies inhoudt en belangrijker nog, hoe je deze boete met succes kunt aanvechten.

Heb jij onterecht een boete ontvangen voor het niet gebruiken van de rijbaan (feitcode R315a)? 

Inhoudsopgave

Wat houdt de boete voor het niet gebruiken van de rijbaan (R315a) in? 

Automobilisten moeten de rijbaan gebruiken. Zij mogen bijvoorbeeld geen gebruik maken van het trottoir of fietspad. Doen zij dit toch, dan riskeren zij de boete voor ‘als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door te rijden over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad’ (feitcode R315a).

De boete voor de hiervoor beschreven gedraging is € 160,- (exclusief administratiekosten). De boete voor niet gebruiken van de rijbaan wordt opgelegd door een agent of BOA en verstuurd door het CJIB. 

Is jouw boete voor niet gebruiken van de rijbaan terecht?

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, zijn er enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete voor het niet gebruiken van de rijbaan met succes aan te vechten.

Geen automobilist

De boete voor het niet gebruiken van de rijbaan kan in principe alleen aan automobilisten worden opgelegd. Werd de boete met feitcode R315a opgelegd aan jou terwijl je een scooter of fiets bestuurde, dan is de boete onterecht. 

Er was geen sprake van een trottoir, voetpad, fietspad, fiets/bromfietspad of ruiterpad

Verder kan de boete alleen worden opgelegd als werd gereden over een van de hiervoor genoemde weggedeelten. Was geen sprake van een dergelijk weggedeelte, dan is de boete ten onrechte opgelegd. 

Andere redenen waarom de boete onterecht kan zijn

Naast de eerder vermelde redenen waarom een boete voor feitcode R315a onterecht kan zijn, spelen ook de volgende punten een rol. Deze punten kunnen van toepassing zijn op elke boete.
  • Boetes zijn vaak onterecht omdat er geen of onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent.
  • De boete moet volgens de wet voldoende duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zo zijn dat de boete niet in stand kan blijven. Dat geldt soms ook als de boete te laat is verstuurd.
  • De boete moet worden opgelegd aan de juiste persoon. De kentekenhouder kan aansprakelijk worden gehouden voor overtredingen die zijn begaan met zijn voertuig, maar dat kan alleen als er geen mogelijkheid was om de bestuurder (of parkeerder) staande te houden. 

Wij vechten kosteloos jouw boete aan!

In dit artikel heb ik uitgebreid onderzocht wanneer een boete voor het niet gebruiken van de rijbaan (feitcode R315a) onterecht kan zijn. Ik hoop dat je waardevolle informatie uit dit artikel hebt gehaald. Het aanvechten van verkeersboetes kan een complex proces zijn, daarom is het ten zeerste aan te raden om deskundig juridisch advies in te winnen. Onze ervaren juristen staan voor je klaar om de specifieke omstandigheden van jouw zaak te beoordelen en de meest effectieve verdedigingsstrategie te bepalen. Je staat er niet alleen voor in de strijd tegen onterechte boetes. Je kunt gemakkelijk jouw boete indienen via Bezwaartegenverkeersboetes.nl. Wij kunnen je gratis bijstaan in de procedure van het aanvechten van jouw boete en regelen alles op gebied van bezwaar tegen verkeersboetes
 
Mocht je vragen nog hebben, stuur ons dan een e-mail of een WhatsAppbericht.
Heel erg bedankt voor het lezen!

Wat zeggen anderen over ons? 

Harm Rijpstra
Harm Rijpstra
Zeer tevreden en dat kan ook niet anders als de boete vernietigd wordt. Ik raad ze aan bij iedereen die ik ken! Onlangs nog berichten in de media dat overheden vinden dat dit soort bedrijven zorgen voor veel extra werk. Tsja, hoe zou dat komen? Misschien eerst eens kijken naar de kwaliteit van het werk van je BOA’s?
Ingrid de Waard
Ingrid de Waard
De bezwaarprocedure tegen de parkeerboete die ik afgelopen februari heb gekregen is keurig afgehandeld en de boete wordt nu door de gemeente vernietigd. Ik ben goed op de hoogte gehouden en hoefde alleen de boete en mijn parkeerticket te mailen voor deze service. De procedure heeft uiteindelijk een half jaar geduurd, maar ik hoefde de boete niet te betalen zolang de procedure liep. Prima dus!
Bob Pieters
Bob Pieters
Onterecht een boeten gekregen voor het vasthouden van een electrisch apparaat. Eigen bezwaarschrift werd afgewezen. Bezwaar tegen verkeersboete door deze organisatie heeft mij goed geholpen. Mijn boete is vernietigt. Bedankt.
Hanya Lyoum
Hanya Lyoum
Mijn verkeers boete is komen te vervallen! Ik wil jullie bedanken voor alle moeite en inspanning.

Hoewel elke zaak uniek is en individueel moet worden beoordeeld, zijn er enkele situaties waarin het mogelijk is om de boete met succes aan te vechten. Bijvoorbeeld als je geen automobilist was op het moment van de overtreding of als er geen sprake was van een trottoir, voetpad, fietspad, fiets/bromfietspad of ruiterpad.

Nee, in principe kan deze boete alleen aan automobilisten worden opgelegd. Als je een scooter of fiets bestuurde op het moment van de overtreding, is de boete onterecht.

Ja, boetes met feitcode R315a kunnen ook onterecht zijn als er onvoldoende bewijs is geleverd door de parkeercontroleur of agent, als de boete niet duidelijk is volgens de wet, of als de boete is opgelegd aan de verkeerde persoon.

Laat je boete door ons aanvechten!